Ce ÎNSEAMNĂ “strategie”?

Merit, Vreau şi Pot mai mult, ediţia 3 - 2013, MVP 3

 

Spuneam în articolul precedent despre “Merit, Vreau şi Pot mai mult” că o sală de circa 1000 de oameni, a fost incapabilă să răspundă la întrebarea “Ce ESTE o strategie?

Deşi eu am o definiţie pentru strategie, am refuzat să răspund, pentru că mi-am dat seama că mă aflu în faţa unui fenomen de masă: 1:1000?

Am răspuns ACUM (OK, ieri… :) ), în scris: “Verba, volant!”. Vorba, zboară. Scrisul, rămâne!

Prima idee care mi-a venit în gând a fost Evident! Cum altfel?!! DE CE se petrece asta?

Şi aici, procesoarele mele au început să fie turate la maximum! Primisem provocarea, urma să găsesc o soluţie!

Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns acasă, deşi eram frânt de oboseală după 12 ore de travaliu, am căutat pe net definiţia strategiei. O poţi găsi şi tu. E practic aceeaşi pe care am extras-o din Dicţionarul Enciclopedic, peste tot. În dicţionarele dinainte de 1989, mai apare şi o exemplificare cu comunismul şi proletariatul. Deci, variaţiuni pe aceeaşi temă, cu foarte mici abateri.

Nemulţumit fiind de îngustimea definiţiei, am răscolit după toate dicţionarele din casă, le-am făcut teanc şi le-am luat la (răs)foit. Da, deocamdată, cărţilor tipărite le lipseşte funcţia “Search”.

Stupoare! Toate dicţionarele, au pe primul plan RĂZBOIUL. Adică, arta impunerii voinţei perrsonale prin forţă brută!

M-am luminat! Cum Dumnezeu să ştie cei 1000 de oameni veniţi la un seminar de DEZVOLTARE PERSONALĂ, ce e aia o strategie, când asta ţine de ŞCOALA DE RĂZBOI? Ce, venise careva acolo să înveţe arta războiului?

Sigur, am lămurit la prima vedere de ce a paralizat auditoriul la auzul întrebării. Dar mi-am dat seama imediat că aici e vorba despre cu totul altă poveste:

Ca să poţi defini un termen, o noţiune, un cuvânt, TREBUIE SĂ ÎI CUNOŞTI SEMNIFICAŢIA! Adică, CE SE ÎNŢELEGE PRIN CUVÂNTUL RESPECTIV!

De unde să cunoască oamenii aceia SEMNIFICAŢIA cuvântului STRATEGIE, când STRATEGIE, este un termen MILITAR?

Din nou, mă aflu în faţa întrebării: DE CE?

Strategie-Dune-2000

De ce este STRATEGIE, un termen MILITAR?

Şi aici, mi-am dat seama de implicaţiile profunde ale paradoxului în care ne aflăm:

Omenirea a rămas anchilozată în vremea războaielor. Vedem asta zi de zi la ştiri, în ziare şi reviste, auzim la radio. Tot felul de conflicte militare, mai mici ori mai mari, există CONTINUU, de când e lumea! Ele sunt mai mediatizate sau mai puţin mediatizate, în funţie de anumite interese obscure, ale proprietarilor mijloacelor media.

ESTE CORECT AŞA?

Ce părere ai? E corect să ţi se bage pe gât cu sila o definiţie a unui termen militar? E corectă definiţia strategiei, în condiţiile secolului XXI? E corect să limităm definiţia strategiei la militărie şi arta războiului?

Reiau mai jos, definiţia oferită de mine:

STRATEGIE = Sinteza echilibrată a tuturor RESURSELOR necesare atingerii unui obiectiv stabilit.

Fără să am pretenţia că e cea mai grozavă definiţie posibilă (asta e imposibil, pentru că TOTUL E ÎN SCHIMBARE!), definiţia oferită de mine, scoate strategia din proprietatea absolută a armatelor lumii şi o pune la dispoziţia oricui are nevoie să o folosească, oriunde altundeva decât în teatrul operaţiunilor militare! (Fără să exclud însă aprioric milităria, deşi…)

Cu alte cuvinte, am trecut strategia în rezervă! (Aşa se zice când un cadru militar este redat vieţii civile!)

Acum, cu o Strategie rezervistă, cred că putem să facem ce vrem noi “civilii” cu ea. Adică, de exemplu, SĂ O REDEFINIM pentru SCOPURI CIVILE.

Ce înseamnă SEMANTICĂ?

SEMANTICA, este ştiinţa care se ocupă cu semnificaţia, cu înţelesurile cuvintelor.

Aşadar, din perspectivă SEMANTICĂ, trebuie ca fiecare dintre noi să asocieze o SEMNIFICAŢIE termenului STRATEGIE, pentru ca să fie în măsură să ofere o definiţie a strategiei.

De aici, rezultă un inconvenient uriaş: câţi oameni pe pământ, atâtea definiţii pentru strategie! Fiecare, va vedea în acest termen, ceea ce I se potriveşte. Va face conexiunea termenului, cu acele SEMNIFICAŢII pe care le poate EL asocia cu termenul, pe baza experienţei personale directe sau, pe baza experienţei indirecte, însuşite prin EDUCAŢIE.

Şi DA, iată că am ajuns la durerea ce mai mare: EDUCAŢIA!

Avem nevoie să învăţăm să fim strategi?

Eu spun DA! Un DA, hotărât, pe care l-aş repeta de câteva sute de ori consecutiv, pentru a sublinia importanţa STRATEGIEI.

Dacă lumea în care trăim ni se pare un haos şi dominată de arbitrariu, atunci pentru mine, asta are o singură SEMNIFICAŢIE: ne lipseşte VIZIUNEA STRATEGULUI ASUPRA ANSAMBLULUI.

Pentru că, între alte semnificaţii, strategie o are şi pe aceasta: VIZIUNEA ASUPRA ANSAMBLULUI.

O voce sau poate mai multe în sală, la #meritvreausipot 4, au încercat să definească “strategie” astfel: “Strategia este un plan.” Greşit! Strategia, este o sumă de planuri şi resurse, îmbinate şi sintetizate armonios într-o structură vie, FUNCŢIONALĂ, prin a cărei funcţionare, se ajunge la OBIECTIVUL PROPUS!

Metaforic vorbind, STRATEGIA, este imaginea pe care o vede un vizionar care se urcă pe vârful unui munte şi priveşte printre pleoape la valea de jos, în care în VIZIUNEA lui, vede un oraş, chiar dacă tot ce se află ACUM în acea vale, sunt câţiva arbori, iarbă şi tufişuri. Oraşul se naşte acolo, sus, pe culme! Când va coborî în vale, strategul va începe să facă măsurătorile topometrice, pentru a căpăta o imagine precisă a cotelor fiecărui amplasament al viziunii sale, a dimensiunilor celor mai potrivite pentru fiecare construcţie, a felului în care se vor integra ele în ansamblu, materialele ideale, oamenii care sunt necesari pentru fiecare etapă, etc. Apoi va pune jaloanele şi se va urca din nou pe culme, pentru a adăuga noile detalii VIZIUNII şi a vedea CUM SE INTEGREAZĂ ELE.

Şi acest proces se repetă ciclic, după fiecare detaliu finalizat. Evaluări, re-evaluări, planificări, replanificări, acţiuni, acţiuni, acţiuni şi de la capăt!

Enorm de mulţi oameni, confundă strategia cu TACTICA. Tactica, simplist explicat, este o listă a acţiunilor de făcut pentru a ajunge de la punctul A, la punctul B. Cu alte cuvinte, este un plan precis al acţiunilor de efectuat, cu termene precise şi alte detalii care vizează modul concret în care se desfăşoară fiecare acţiune, ce efecte produce, ce resurse consumă, ce resurse generează.

Tactica, este unul din aspectele, din ELEMENTELE care compun o strategie. Tactică fără strategie = eşec garantat. Strategie fără tactică = zero. Sau, metaforic vorbind, HIMERE, VISE irealizabile practic.

Din nou metaforic exprimat, Strategia şi tactica, sunt polul Nord şi polul Sud ai unui magnet. Fără ambii poli, discutăm despre orice altceva (molecule, atomi, electroni, bosoni, leptoni, barioni, quarci, etc.), cu excepţia magnetului!

Ca să avem un magnet, trebuie să avem ambii poli! Sunt părţi complementare ale aceluiaşi ÎNTREG!

Poate şi asta este cauza (sau una dintre ele) confuziilor care se fac între STRATEGIE şi TACTICĂ. Ele sunt diferite, când sunt analizate dintr-o anume perspectivă reducţionistă. Altfel, sunt PĂRŢI ALE ACELUIAŞI ANSAMBLU.

Închei acest articol cu o nouă întrebare, la care te rog să îmi răspunzi cu cuvintele tale:

Ce înseamnă pentru tine, strategie?

 

Răspunsul tău, ne va ajuta pe toţi să acoperim un gol mare în cunoaştere şi autocunoaştere! Iar autocunoaşterea, cred că e mai importantă decât multe altele!

Închei, invitându-te să vii la MVP 5!

 


Vizualizări articol: (844)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .