Instrumente pentru gestionarea timpului

Gestionarea timpului

Imaginea, prezintă statistica pentru prima zi monitorizată cu “Hamster“.

În acest articol, mi-am propus să vorbesc despre o modalitate inteligentă de utilizare a calculatorului: creşterea productivităţii prin gestionarea TIMPULUI asistată de calculator.

Procesul de urmărire şi evaluare a conversiei resurselor fiecăruia dintre noi în diferite alte forme de resurse, trece printr-un proces primar de urmărire şi evaluare a gestiunii TIMPULUI, ca resursă fundamentală, considerată neregenerabilă, la nivelul cunoaşterii actuale a omenirii. Cu alte cuvinte, dacă TIMUL s-a scurs şi gradul de apropiere de obiectivele propuse este acelaşi ca acum o oră de exemplu atunci putem concluziona că este o resursă consumată într-o direcţie inutilă, adică, este irosită nejustificat.

Înainte de a avea calculator, am testat o multitudine de metode diferite şi concluzia generală este că gestiunea timpului şi organizarea muncii, tind să devină treptat activităţi cronofage (mari consumatoare de TIMP).

Pentru a scurta şi îmbunătăţi acest proces, calculatorul poate fi utilizat în mod inteligent, prin intermediul unor aplicaţii (programe de calculator) care oferă puterea de calcul pusă în slujba unei activităţi care practic, ţine de secretariat: evidenţa timpului consumat, raportat la un set de sarcini curente stabilite pe baza obiectivelor propuse.

Astfel, după o cercetare-documentare privitoare la ce există în lumea FOSS (Free and Open Source Software) în domeniul creşterii productivităţii, am identificat momentan următoarele instrumente:

Instrumente de creştere a productivităţii:

https://www.linux.com/news/software/applications/294573-10-free-productivity-tools-for-linux-

 • Tomboy. Testat, interesant! Util când îţi vine o idee şi te grăbeşti, pentru că lucrezi la altceva. O notezi acolo şi îţi vezi de treabă. Exportă în HTML;
 • Hamster Applet pentru GNOME. În teste. Excelent şi simplu de utilizat. Uşor de învăţat, mi-a luat cam 30 minute, fără a citi documentaţie! :) Deja am un prim raport pentru o zi. Foarte interesant de analizaz vizual distribuţia timpului pe activităţi!Exportă în HTML;
 • Planner. Instrument pentru gestionarea TIMPULUI şi organizarea ACTIVITĂŢILOR în cadrul unor PROIECTE cu complexitate mare. In studiu şi testare, pentru Proiectul ZENLA şi subproiectele sale. O primă aplicare, cred că o voi face în cazul “Revista Proiectul Pro_Gojdu”, la care am lucrat deja şi care ridică probleme de lucru şi organizare în sistem distribuit online. Cred că va fi o aplicaţie extrem de interesantă pentru mulţi;
 • FreeMind. Program destinat creării de diagrame de tip ierarhie. Excelent pentru dezvoltarea rapidă a unui plan general de proiect, organizarea multor aspecte ale muncii, organizarea documentelor într-o arhivă. Testat, timp de peste 3 ani. Lucrez curent cu el.
 • Rachota. O aplicaţie în Java, destinată monitorizării timpului şi activităţilor. Ceva mai laborioasă decât Project Hamster, dar la testare, s-a blocat (a “crăpat”). Greu de spus de ce anume. A funcţionat însă vreo 3 ore fără probleme. Arată mult mai elegant decât Hamster, dar se lucrează ceva mai greoi cu el. Prin compensare, are instrumente de analiză mai sofisticate şi rezultatele raportării, sunt mai intuitive. Din nefericire, aplicaţiile Java pe 32 biţi pe procesoare de 64 biţi (cazul meu), provoacă dificultăţi majore funcţionării sistemului, de multe ori. Convieţuirea aplicaţiilor pe 32 de biţi alături de cele pe 64 biţi, în general, e problematică. Dar asta, e o discuţie separată. Voi scrie despre asta pe blogul meu dedicat calculatoarelor.

 

CONCLUZII

 

Există atât sub Linux cât şi sub Windows suficiente intrumente gratuite care ne pot ajuta să devenim mai eficienţi, mai productivi şi să realizăm în acelaşi interval de 24 de ore, lucruri mai consistente şi cu valoare mai mare.

Putem folosi calculatorul ca pe o jucărie sofisticată putem pierde vremea pe reţelele sociale, mimând integrarea în societate sau, putem să îl folosim în mod inteligent. Asta am vrut să arăt aici!

TU, cum îţi foloseşti timpul şi cum foloseşti calculatorul?

Te rog în final să îmi răspunzi la întrebare, să putem contura ÎMPREUNĂ, o imagine mai bună asupra societăţii care SUNTEM, în care ne desfăşurăm existanţa şi asupa căreia, conştient şi inconştient, ne proiectăm visele şi o modelăm!

Hai să facem curăţenie în Grădina Maicii Domnului, începând fiecare din dreptul lui!

 

 


Vizualizări articol: (300)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

One thought on “Instrumente pentru gestionarea timpului


 1. Buna dimineata si o zi de Dragobete minunata sa aveti.
  E bine din cand in cand sa ne reamintim si de traditiile autohtone care pierd tot mai mult teren in fata cosmopolitelor sarbatori importate.
  Referitor la modul in care-mi gestionez timpul e simplu, nu folosesc prea mult calculatorul si programe speciale. De 5 ani am un jurnal de gradinarit pentru planificarea activitatilor care porneste de la obiectivele ce mi le-am stabilit pentru acest an, calendarele lunare de activitati, din acestea imi propun sarcinile saptamanale, zilnic intre 05.30 – 07.00 imi stabilesc 5-6 activitati pe care le voi desfasura.
  Poate ca-i cam arhaic dar, pentru mine functioneaza.
  In plus daca vreau sa vad ce-am facut acum un an, 3, 5, ce temperaturi au fost, sau starea vremii, n-am decat sa rasfoiesc jurnalul si aflu.
  O zi frumoasa si-o saptamana minunata va doresc.

Comments are closed.