Comemorare Emanuil Gojdu

Emanuil Gojdu

 

Astăzi, 9 februarie 2014, se împlinesc 212 ani de la naşterea unui om care a lăsat Românilor şi României, o moştenire compusă din două segmente: unul material averea personală, care e în dispută cu guvernul maghiar, graţie bunelor oficii ale autorităţilor române şi una spirituală, care constă într-un crez, pus în fapte.

Dacă privitor la moştenirea materială mie unul, mi se pare o pierdere de vreme să scriu ceva vezi biblia privind averile materiale şi ce averi trebuie să adune omul în viaţă privitor la moştenirea spirituală, singura pe care o pot lua cu mine integral, dincolo de mormânt, cred că merită să scriu chiar multe pagini. Rămâne să văd dacă şi cum anume sunt capabil să o fac. Şi poate că asta e proba cea mai elocventă a însuşirii unei moşteniri spirituale: am adăugat şi eu ceva?

Am să adaug că, dacă moştenirea materială poate fi disputată, ciopârţită, divizată, aşa cum şi este de altfel acum averea marelui Emanuil Gojdu, averea spirituală, se poate transmite la infinit, integral, fără a fi nevoie de ieşiri din indiviziune, de procese de partajare, de avocaţi ai apărării/acuzării, de judecători, executori, etc.

Aşa încât, voi spune aici ce înţeleg eu, ce înseamnă pentru mine…

Spiritul Emanuil Gojdu

Eu înţeleg prin sintagma “spiritul Gojdu”, să îmi pun competenţele şi resursele de care dispun, în slujba celor care au nevoie REALĂ de ele.

Asta a făcut Emanuil Gojdu şi pentru asta eu unul, sunt recunoscător lui Dumnezeu că ne-a îngăduit să avem printre noi un spirit care să lase o moştenire spirituală şi chiar şi una materială şi desigur, lui Emanuil Gojdu, pentru felul în care a înţeles el să pună în aplicare scriptura ortodoxă şi, fac referire concretă la pilda talanţilor.

Subliniez aici ideile unui om mare, pe care îl respect şi îl preţuiesc, pentru o carte publicată în 1910: Wallace D. Wattles.

Cartea se numeşte “The Science Of Getting Rich Ştiinţa de a deveni bogat.

De ce menţionez asta în contextul spiritului Gojdu?

Simplu! Văd prea multă lume care face apel la tot felul de acte de caritate şi prea puţini oameni care să mă înveţe să devin bogat, să fiu bogat.

Emanuil Gojdu, înainte de a acorda burse unor oameni capabili şi dornici să evolueze, a învăţat să fie bogat, apoi a pus învăţătura în practică, s-a îmbogăţit şi din această avere, a înfiinţat o bursă.

E o mare deosebire între a îţi pune averea personală la bătaie pentru a sprijini valorile potenţiale şi descătuşarea lor şi, a cerşi fonduri europene şi donaţii “pentru cauze nobile”.

Şi mai cred în ceva: cred în cuvintele unuia dintre marii mei mentori, Antoine de Saint-Exupery:

Dacă vrei să dezbini oamenii, dă-le să mănânce. Dacă vrei să îi uneşti, pune-i să construiască un turn.” (Citadela)

A trăi în spiritul Gojdu, în viziunea mea, înseamnă a munci eficient şi a debarasa societatea de povara ta. Mai mult decât atât, înseamnă a oferi ceva din munca ta, societăţii, nicidecum a cere societăţii ceva.

Orice alte discuţii, mi se par filosofii de cafenea, modalităţi de a căuta justificări pentru incapacitatea de a îţi asuma răspunderea pentru ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci.

Şi ca să tai vorbăria de la rădăcină, o să răspund la o întrebare simplă:

 

Cum trăieşte Şerban Stănescu în spiritul Gojdu?

 

Dacă mă întreba acum 8 (opt) ani cineva asta, mi-ar fi fost foarte peste mână să răspund şi cred că mi-ar fi fost şi ruşine. Da, aveam la activ destule fapte bune (dacă considerăm salvarea câtorva vieţi omeneşti cu preţul propriei vieţi de exemplu), dar cred eu că faptele izolate, sunt altceva decât un mod de viaţă bazat pe un crez spiritual.

Am făcut multe lucruri bune dar şi multe prostii (greşeli, adică).

Astăzi, pot spune liniştit că am oferit ceva din averea mea oamenilor.

La cursul meu de afaceri online (CBPN 01), s-au înscris peste 1200 de oameni. Dacă s-au ţinut de treabă sau au fost indolenţi, asta e o altă poveste şi ţine de cultura, de nivelul de înţelegere al fiecăruia, deci în final, educaţia e cea care spune ceva despre fiecare. Eu am deschis uşa. Cine şi cum îi trece pragul, e o chestiune personală şi de respect de sine.

E poate şi motivul pentru care mi-a plăcut atât de mult ceea ce a făcut Emanuil Gojdu.

Despre acest om, am auzit cu ceva ani în urmă. Se disputau la televizor teze pro şi contra şi se prezentau bătăliile din budoarele politice, pe ciozvârtele averii materiale. Prea puţini însă, au luat în serios AVEREA SPIRITUALĂ, valoarea de exemplu a vieţii acestui om.

Demagogia, e o ocupaţie, o profesie care aduce averi mari. Dovadă stau atâtea exemple, ultra-mediatizate.

Aşa încât uite, astăzi, că e zi de Duminică şi se poartă predicile, m-am găsit şi eu să ţin o predică despre Emanuil Gojdu şi despre cum e cu diferenţa dintre vorbă şi faptă.

Eu am înţeles că, dacă îmi place ce a făcut Emanuil Gojdu, trebuie să îmi însuşesc modelul lui de a trăi. Cel puţin, în coordonatele sale esenţiale.

În ce măsură am reuşit?

Este încă ceva în desfăşurare, dar de pildă, cărţile publicate, au peste 30.000 de downloaduri. E mult? E puţin?

Materialele video, de pe canalul YouTube serbansvideo, au şi ele mii de vizionări.

Articolele de pe bloguri, au şi ele mii de cititori.

Averea mea, e scrisul. Şi am împărţit-o din 2006, cu toată lumea care a avut nevoie de ce am scris eu. Dacă citeşti acest rând, e clar că am împărţit-o şi cu tine.

Şi, ca fapt divers, scrierea şi publicarea unui articol, a oricărui articol, chiar şi “cu titlu gratuit”, aşa cum prevede licenţa Creative Commons de la subsolul blogurilor mele, MĂ costă minimum 2 euro. Fiecare articol în parte.

Pentru că, pentru fiecare trebuie să mă odihnesc (adică să am unde şi asta costă!) să am ce îmbrăca, ce mânca, ce încălţa, cu ce plăti facturile, etc.

Emanuil Gojdu, a acordat burse în bani. Eu mi-am pus la bătaie talentele şi experienţa acumulată, realizând situri, scriind cărţi şi articole, făcând materiale video şi audio.

 

Tu, cum sărbătoreşti SPIRITUL GOJDU, astăzi?

Răspunde-mi în comentarii, de asemenea poţi să vii în grupul FaceBook şi poţi participa la eveniment. TU decizi!

 


Vizualizări articol: (438)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

8 thoughts on “Comemorare Emanuil Gojdu


 1. Buna ziua,
  Stimate domn Stanescu,
  Numele meu este Rosciuc Vasile, sunt un “nesimtit” pensinar M.I. care, dupa 25 de ani de activitate, in urma unui AVC ischemic, am ramas cu pareza totala pe parte stanga, si bine-nteles pensionat. Dar nu vreau sa va plictisesc cu povestile mele. Ce vreau sa va spun este faptul ca, m-a incantat propunerea dumneavoastra si doresc, functie de posibilitatile si capacitatea mea, sa ajut la acest minunat proiect “Gradina Maicii Domnului”.
  Din 2009, dupa ce mi-am recuperat parte din capacitatea fizica, mi-am facut o mica gradina, in care incerc sa cultiv cam tot ce este necesar unei familii pe 1100m2 numai prin metode traditinale ecologice, folosind principiile permaculturii.
  Obiecivul meu este, ca in 5 ani, sa demonstrez ca de pe acesta suprafata, fara chimicale, cu un minimum de lucrari, se pot obtine legume si fructe, cat sa aprovizionezi 3 familii ce insumeaza 10 persoane.
  Ca sa-i ajut pe ceilalti pasionati de gradinarit care n-au prea mult timp liber si posibilitati de documentare, anul trecut am deschis un blog( gradinarit anotimp cu anotimp “) in care prezint ceea ce fac si date si informatii care ajuta in munca.
  Daca considerati ca pot fi util si pot ajuta cu experienta si cunostintele dobandite, ma pun cu cel mai mare drag in sprijinul initiativei dumneavoastra si a celorlati oameni minunati care vor sa faca ceva foarte util pentru aceasta tara in care, de la o vreme, valori reale sunt lasate uitarii in schimbul promovarii nonvalorilor, kitsh-ului si pseudoculturii.
  Cu stima si respect,


  • Nea Vasile, mulţumesc din suflet!
   Da, mă pasionează de câţiva ani tema asta şi vreau să învăţ cât mai multe.
   Visăm şi eu şi soţia mea Monica, să ne cumpărăm un teren şi-o casă.
   Vrem să facem exact ce spun şi suntem în căutarea soluţiilor de a aduna banii necesari pentru cumpărare.
   Dar în timpul acesta, vrem să ne pregătim cât mai bine se poate şi, blogul semnalat, îl voi trece l-am trecut în lista mea de resurse.
   În acest moment, am destul de mult de lucru, dar voi trece sigur pe la casa virtuală care deja, doar prin frumoasele cuvinte, mă zgândăre să “dorm pe prispă” ! Ţinem legătura şi, când o fi posibil, poate dăm şi mâna! Ştiu, e mai greu, dar am mai făcut-o şi ştiu din experienţă că se poate!
   Oricum, mi-am pregătit caietul şi creionul să iau notiţe! :)
   Mulţumesc mult pentru cuvintele frumoase!
   Să auzim doar de bine şi, pe cât mai curând!
   Şerban şi Monica
   PS: Am cedat ispitei şi-am aruncat o privire! Formidabil!


 2. Da, Şerban cred şi eu – ca şi tine (la modul practic, concret), că “averea spirituală, se poate transmite la infinit, integral, fără a fi nevoie de ieşiri din indiviziune, de procese de partajare, de avocaţi ai apărării/acuzării, de judecători, executori, etc.”. Începem să credem împreună!?…


 3. Scrii şi crezi că “E o mare deosebire între a îţi pune averea personală la bătaie pentru a sprijini valorile potenţiale şi descătuşarea lor şi, a cerşi fonduri europene şi donaţii “pentru cauze nobile”.”.

  Mi-a plăcut ideea ta “revoluţionară”. Eu văd unele soluţii care permit obţinerea de rezultate fără a folosi banii. Există mulţi oameni în lume care experimentează soluţii alternative: schimb de echivalente (barter sau valori-oră de lucru etc). Există obiceiul, în multe state, ca specialiştii/experţii să dăruiască 10% din timpul lor pentru a consilia/ajuta oameni/organizaţii. Putem face şi noi asta.


  • Da. Acesta este scopul pentru care am scris trilogia banilor: “Cum să faci bani”, “Libera Circulaţie a Valorilor — LCV” şi “Schimbul de Valori”.
   Din acelaşi motiv am creat “ZENLA Free Market Membership Site”, grupul corespunzător pe FaceBook, grupul Proiectul ZENLA, etc.
   Din acelaşi motiv am oferit cu titlu gratuit, peste 15 cărţi, cursul CBPN 01, blogurile…
   Doar că am oferit mult mai mult decât 10% din timpul meu şi aici, cred că am exagerat. Acum, suport consecinţele.
   Şi pentru că ai subliniat expresia “averea personală”, o să fac precizarea că aici intră mult mai multe decât banii, care sunt nesemnificativi ca pondere, în averea reală a unui om.
   TIMPUL, este valoarea cea mai mare pe care o are un om. Din ACEASTĂ resursă, se nasc toate celelalte, inclusiv banii!
   “Durata timpului, e lipsită de importanţă. Întrebuinţarea lui înţeleaptă, îl va face lung.” [Seneca]


  • Mă bucur că te-am convins să arunci o privire.
   Am avut chiar ieri, spre seară, o nouă teleconferinţă în care ma discutat cam ce putem face momentan.
   Eu lucrez la nr. 1 al revistei şi cred că azi o să o pot termina şi să fac şi upload.
   Mai departe, vom mai vedea.
   Zi şi săptămână faine! :)

Comments are closed.