Duminica – despre biserică şi internet

Duminica - despre biserica şi internet

 

Astăzi, este Duminică. Unii, merg la biserică. De aici, deduc că pentru unii, biserica e doar înafara lor. Şi se vede asta, după purtările lor când pleacă de la biserică…

Marii înţelepţi, ne-au învăţat însă că “Ce este Înăuntru, este şi Înafară”.

Şi mă întreb acum, cât de adevărată e biserica la care se duc, de vreme ce ea există doar acolo, între zidurile pictate şi icoane?

Am citit şi am acceptat invitaţia la dezbatere “Papa Francisc despre internet”.

Am să spun că eu merg la biserică, doar pentru a afla cât din ceea ce am Înăuntrul meu, se află şi Înafara mea. În rest, contează prea puţin la ce biserică merg, în ce zi. Şi asta, mai ales pentru că eu cred că biserica ori e vie caz în care ea EXISTĂ de luni până luni şi mai departe ori e un mijloc de manipulare perfidă, grosolană, a ignoranţilor, a celor slabi de înger, şi a disperaţilor.

 

Avem nevoie de internet?

Răspunsul meu, dincolo de predica papală, e unul simplu: dacă ştim să îl folosim pentru a învăţa să iubim, atunci ne trebuie.

Deocamdată însă, văd că îl folosim pentru a ne adormi conştiinţa şi a ne face prieteni virtuali.

Ce înseamnă “prietenie virtuală”?

Înseamnă exact ceea ce spune sintagma: o minciună drăguţă, care ţine loc de adevăr incomod.

Adică, dacă te întreabă cineva “Ai prieteni?”, poţi răspunde “Virtual, da.?

Desigur, poţi să răspunzi. Depinde însă ce vrei să COMUNICI.

Şi ceea ce vrei să comunici, depinde de cât de bine TE CUNOŞTI de cât de bine îţi cunoşti interlocutorul. Altfel, e simplă demagogie. Adică, ceva inexistent, dar posibil (= VIRTUAL).

Şi dacă vrei să-mi spui că îl cunoşti foarte bine pe asdfxuwg@hotmail.com, (sau mail.ru, dacă preferi…) atunci înseamnă că citeşti acest articol dintr-o eroare. Opreşte-te, că îţi pierzi vremea!

Într-o discuţie cu bunul meu prieten… X, vicar episcopal, i-am spus:

“Pentru mine, treaba bisericii astăzi, e să iasă în stradă. Biserica şi asta o spune Isus, e ÎNĂUNTRU. E în fiecare din noi; dacă e. Altfel, e campanie electorală, dogmă şi propagandă periculoasă.”

Atunci când fiecare din noi va fi BISERICĂ şi asta înseamnă simplu spus, PE CÂŢI OAMENI IUBEŞTI atunci va dispare necesitatea de a o substitui cu poze şi ziduri colorate.

ASTA, înseamnă “ieşirea bisericii în stradă”: când ieşi pe stradă şi ai sufletul plin de mulţimea oamenilor pe care îi iubeşti.

Restul, e propagandă, marketing şi marketing afiliat.

Deocamdată, ceea ce se petrece, e mai curând o cosmetizare a vechilor dogme. Vaticanul, continuă să fie traficantul de armament nr. 1 pe plan mondial. Şi atunci, care mai e semnificaţia predicilor de la amvon?

Vaticanul, are cel mai de temut serviciu de spionaj din lume. Şi vinde cel mai bine aceste informaţii. Să fie oare asta în ton cu pilda Bunului Samaritean?

Dar toate aceste activităţi, trebuie să aibă o faţă umană. Aşa încât, concepem disertaţii care să ajungă la inimile celor slabi şi disperaţi.

Vă recomand să vedeţi un film interesant: “The Book of Eli“: “Religia este cea mai puternică armă! Ea se adresează imimilor celor slabi şi disperaţi şi îi face sclavii noştri!

Aşa încât, revin şi subliniez: ori e ÎNĂUNTRUL MEU biserica şi asta înseamnă să iubesc din ce în ce mai mulţi oameni, pentru că enoriaşii bisericii care sunt eu, sunt cei pe care îi iubesc; îi iubesc, pentru simplul fapt că simt nevoia de a dărui iubire.

Ori, “biserică” e un simplu cuvânt, o filosofie, o dogmă oarecare ca şi democraţia, comunismul, liberalismul, budismul, islamismul şi multe alte filosofii.

Deocamdată, lumea a fost şi continuă să fie dusă înainte de un Beethoven, de un Menuhin, de un Brâncuşi, de un Grigorescu, Tesla, Chopin, Ceaikovski, Rahmaninov, Rubliov, Dumas, Flaubert, Paulo Coelho, George Enescu, Coandă, Caragiu, Lucia Sturdza-Bulandra, Marieta Sadova, Anghel Saligny, Petrache Poenaru, Bach, Brahms, Paganini, Liszt, Justin Capră, Alexis Carrel, etc…

Aceşti oameni, m-au iubit şi mă iubesc şi astăzi. O SIMT!

Ca fapt divers, la biserica catolică, m-am dus SĂ ASCULT BACH, la orgă.

Biserica ne-a dus la dezbinare, la cruciade şi războaie religioase interminabile (vezi conflictul din Orientul Mijlociu, care durează din 1967 continuu, vezi conflictul kurdo-turc şi altele!!).

Aşa încât, pentru mine, “Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa” înseamnă să învăţ să iubesc destul de mulţi oameni, încât să se vadă asta de către oricine. Şi atunci, adevărata Biserică va fi vie. Voi fi făcut ceea ce m-a îndemnat Isus.

Da, e greu să iubeşti, când principala preocupare e să faci bani şi să-i cheltui, chiar cu o viteză mai mare decât aceea cu care îi faci.

Prea mulţi confundă “a avea” cu “a iubi”.

A IUBI, este un act de donaţie. “A avea prieteni”, e un act de posesiune.

Prietenul meu, este cel pe care îl iubesc; EU. “Because I choose to!” (Matrix III). Dacă sunt şi eu prietenul lui, asta, depinde doar de EL/EA.

Tocmai în asta constă diferenţa dintre posesiune şi iubire: iubirea, poate fi oricum şi unilaterală şi biunivocă, în vreme ce posesiunea, poate fi doar reciprocă, bilaterală…

Tu eşti prietenul/prietena mea/meu?

 


Vizualizări articol: (955)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

18 thoughts on “Duminica – despre biserică şi internet


 1. “Vaticanul, continuă să fie traficantul de armament nr. 1 pe plan mondial.” – destul de indrazneata afirmatia, dar m-ar interesa pe ce te-ai bazat cand ai facut-o.


  • Americanii, au destule filme despre mafia din Vatican, ca spre exemplu cele în care au anunţat aruncarea în aer a turnurilor. Primul film referitor la World Trade Center, este american şi se petrece în 1986 sau cam aşa. Făcut prin 1983 parcă. L-am văzut de curând, deci mascarada 9/11 a americanilor, a fost regizată încă cu aproape 30 de ani înainte şi oamenii au fost avertizaţi cu cinism. Sau, poate cu bună credinţă?
   Cert e faptul că, s-au făcut cam 3 filme în care americanii ameninţă toată lumea că vor arunca în aer World Trade Center.
   Ceea ce ştiu mai puţini, e că demolarea WTC, a avut o bază economică puternică. Connstrucţia avea vicii din însăşi momentul dării în folosinţă şi Lloyd’s a avertizat că în caz de prăbuşire, asigurarea este anulată. Asigurarea însă, a rămas funcţională pentru “terorism internaţional”. Aşa s-a născut legenda avionului sechestrat de doi arabi care…
   Wow!!! Care au trecut ca Făt-Frumos cel invincibil, prin toate filtrele de securitate ale americanilor! Haida-de! Vezi filmul 9-11, cu mărturiile ofiţerilor de la Pentagon, NASA, NORAD, etc.
   De altfel, cine are puţină experienţă tehnică, a văzut clar că acolo e vorba despre IMPLOZIE (tehnologie de demolare a clădirilor), nicidecum de explozie…
   Am văzut şi în civilie şi în armată demolări cu TNT (Tri-Nitro-Toluen) şi arată exact ca prăbuşirea WTC. Pentru cine vrea să vadă EXPLOZIE, să-şi amintească de armată, de la trageri. Bine, care a mai apucat să facă…
   Materialul de la focar, este EJECTAT pe o rază foarte mare, nicidecum SUPT ca la WTC.
   Totuşi, un anumit tip de explozie, produce “sugerea” (implozia): Demolarea prin minarea subsolului.
   Asta, ca să terminăm miturile cu sfinţi care umblă în maşini blindate şi se apără de…
   Chiar aşa: de ce anume s-or apăra sfinţii aceştia cu mercedes-uri pe comandă şi maşini blindate Hummer? De mânia lui Dumnezeu cumva?
   Asta sună credibil, mult mai credibil decât orice altă propagandă papistaşă.
   Cât priveşte afirmaţia citată…
   Sunt şi filme despre mafia din Vatican, destule.
   De altfel, cine le-a văzut, a recunoscut cu uşurinţă la petrecerea privată prezentată în vreo două filme, atât pe papa cât şi pe Bush senior şi junior, pe regina Angliei şi încă vreo câteva capete încoronate ale lumii…
   Au fost cândva secrete păzite cu multe lacăte şi a căror divulgare, însemna moartea indiscretului/indiscretei.
   Să mai amintesc de cruciade? Oare cine a fost în fruntea lor? Parcă Vaticanul e capul bisericii catolice?!! Sau poate că am rămas eu în urmă cu noutăţile?
   Să mai amintesc cine a fost împotriva intrării României în UE? Pe motiv că România e ţară ortodoxă şi locul ei e lângă Moscova? Aşa s-a exprimat nenea “cu-a lui trei coroane, puse una peste alta“, că noi suntem în plus în Europa, pentru să suntem o ţară ortodoxă… Iar votul conciliului papal, a fost CONTRA intrării României în UE. Dar… ce uşor uităm umilinţele şi abuzurile de putere…
   Am uitat de mult, de mult de tot că strămoşii noştrii, DACII, stăteau cu fruntea sus şi în faţa cuceritorilor. Şi martore sunt Columna din Roma şi basoreliefurile de pe Arcul lui Galeriu, din Thessaloniki…
   Îmi vine în minte un film pe care mulţi îl consideră ficţiune pură, pentru că adevărurile de acolo sunt de respins după normele zonelor de confort cu care ne-am obişnuit atât de mult: DAN BROWN. Ajunge numele autorului cărţii după care s-a făcut ecranizarea, cred. Dar hai să spun şi titlul: Codul lui da Vinci.
   Dar mai sunt şi altele, multe, multe altele. Totul e să priveşti dincolo de propagandă şi de fumigene.


 2. Biserica (indiferent care) este una dintre cele mai profitabile afaceri la nivel mic si international. Daca toti credinciosii ar gandi ca ei sunt propriile biserici si ca duhovnicul nu trebuie decat sa fie alaturi de tine la greu si sa iti ofere sprijin moral, atunci lumea ar fi de mii de ori mai aproape de Dumnezeu.
  Dar acest lucru nu se va intampla. De mii de ani oamenii profita de oameni.
  Sa sparam, totusi, ca lumea se va mai destepta si va renunta la cruciade! Poate internetul va ajuta in acest sens!


  • Dragă Oana,
   mulţam de trecere şi, vreau să subliniez că sensul articolului lui Tudorel (tare mi-e drag omul ăsta! :) ) este tocmai acesta: PUTEM ALEGE.
   Asta spun şi eu în articol, că putem alege cum folosim şi scripturile şi internetul şi biserica.
   DEPINDE DE NOI!
   Mie îmi place să cred că putem şi chiar că o vom şi face!
   Eu am schimbat în mine cât am putut şi continui să o fac. Alături de mine, este şi Monica. Şi poate că dintre zecile de mii de cititori ai cărţilor şi articolelor mele, alor noastre (Şi Monica a scris şi a publicat cărţi), or fi măcar câteva zeci de oameni care s-au schimbat sau sunt în curs.


 3. Draga Serban,
  toate parerile divergente in legatura cu biserica,se datoreaza faptului ca oamenii in general nu inteleg ca functia ei este sa faciliteze comunicarea sufletului cu Divinitatea,toate scripturile sant de fapt un ghid pentru inlesnirea acestei comunicari.Din pacate majoritatea nu inteleg diferenta intre Dumnezeul sufletelor noastre si dumnezeul egoului uman,in care a fost transformat de catre oameni.De aici si tragedia razboaielor religioase.Pe de alta parte,te-ai gandit cate victime au facut razboaiele nereligioase,primul si al doilea razboi mondial ?Nivelul de intelegere al oamenilor e f. diferit,de aceea pentru unii este nevoie sa-i indrume si uneori sa-i sperie biserica.Pentru ei e necesara si e sprijin,ei nu fac inca diferenta dintre uz si abuz,sant ca niste copii in clasa 1 ,inca invata alfabetul,datoria celui din clasa a 5a e sa-l inteleaga si sa-l ajute.Candva si el va intelege ce inseamna ca Dumnezeu este in fiecare.Tu ai ajuns la faza in care nu mai ai nevoie de partea exterioara a bisericii,dar e o cruzime sa o negi celor care inca isi trag puterea de acolo,oamenii devin confuzi si fac prostii apoi.Biserica e necesara pentru cei ce au nevoie de ea si nu e necesara celor care au depasit dogmele sau care nu au nevoie de Dumnezeu,e asa de simplu.


  • Toate gândurile bune Caliopi şi ţie şi alor tăi! :)
   Citez: “e o cruzime sa o negi celor care inca isi trag puterea de acolo“.
   Unde ai văzut tu pe acest sit vreo negaţie? Şi cum anume neg eu dreptul cuiva de a fi un ratat, un beţiv, un prost, un escroc, un criminal sau, antonimic (antinomic, de fapt…), de a fi un sfânt, un om cinstit, corect, altruist?
   Faptul că eu am făcut o altă alegere, să însemne oare automat că neg alegerile cuiva?
   Parcă TU m-ai îndemnat să vizionez “The Rite”?!!
   Mai ţii minte secvenţa finală?
   Da, există şi Regele Întunericului; doar că eu m-am pus în slujba celuilalt. Şi ASTA, AM DREPTUL! AM DREPTUL SĂ ALEG!


 4. Faptul ca cineva face o alegere are din nou legatura cu gradul lui de perceptie si intelegere,multi cred ca daca declara ca aleg lumina chiar se afla in lumina indiferent de faptele lor,cred ca stii ca majoritatea mafiotilor italieni erau catolici declarati si practicanti.Poate nu m-am exprimat corect,nu e vorba de negare,dar e vorba de toleranta.Santem foarte diferiti ca oameni,fiecare are personalitatea lui,cu credintele lui,nu-i putem baga in aceeasi oala pe toti,dar asta e doar la nivel de ego.La nivel de suflet lucrurile stau altfel,Iisus a vorbit doar de suflet,el a inteles ca soarele rasare peste toti la fel.


  • Da, Caliopi, despre toleranţă este vorba!
   Hai să-l tolerăm şi pe Hitler, că are şi el dreptul la toleranţă şi pe Stalin şi pe Al Capone, pentru că el a declarat la proces că a făcut un bine imens omenirii şi că suntem incapabili să apreciem valoarea contribuţiei aduse de el umanităţii!
   Hai să tolerăm biserica ce l-a ars pe rug pe Giordano Bruno şi pe Galileo Galilei, pentru că s-a opus dogmelor catolice ale vremii; aceeaşi instituţie care a decimat incaşii, mayaşii şi celelalte populaţii americane, în numele crucii. Hai să tolerăm pe toată lumea, chiar cu preţul vieţii, că doar au şi escrocii şi criminalii dreptul la viaţă, chiar dacă asta înseamnă moartea mea, a lui, a ei…
   Hai să fim serioşi!
   Să-ţi spun că în biblioteca mea am cărţi ca “Dogmatica ortodoxă”, “Molitfelnic”, “Liturghier”, “Psaltirea”?
   Sunt cărţi pe care ierarhii bisericii ortodoxe, le califică drept “strict profesionale”. Aşa încât, vezi bine, sunt destul de bine documentat.
   Apostolul Pavel, spune undeva prin “scrisori…” :”Cercetaţi toate cele şi păstraţi cele de folos.
   Dacă vrei să fii obiectiv(ă), atunci CERCETEAZĂ. Articolul meu, este un avertisment cu privire la bigotism, fanatism religios (de orice culoare) şi la manipiularea pe care o practică bisericile (toate!) şi care sunt tocmai anti-toleranţă!
   Cel puţin la 1 predică din fiecare lună a anului, preoţii ortodocşi îndeamnă şi instigă la intoleranţă religioasă. Am fost martorul a sute de predici de-a lungul anilor (da, mă duc la biserică, altfel, de unde aş şti să vorbesc?), aşa că, aici e vorba mai puţin de “documentare” şi e vorba în fapt despre o experienţă de viaţă. O experienţă din care am ales ceea ce m-a condus la rezultate care să afecteze mai puţin pe alţii şi mai mult pe mine. Adică, SĂ MĂ SCHIMB. Deocamdată, rămân la convingerea că Isus, este cel mai avansat, mai evoluat om care a trăit pe Pământ, în istoria cunoscută a omenirii. Să însemne oare asta că am ceva cu CREDINŢA? Pentru că “religie”, înseamnă altceva decât crede majoritatea. Şi aici, vorbim despre SEMANTICĂ. Lumea confundă copacul cu pădurea. Pe Dumnezeu, cu bisericile. Şi confuzia asta, e cultivată şi întreţinută zi de zi, cu mari eforturi şi cheltuieli exorbitante, DE SECOLE.


 5. Multam, Serban, pentru sprijin

  Stiu ca Biserica Catolica are un “cimitir” aglomerat, dar mesajul Papei Francisc despre internet este unul dintre cele mai bune pe care le-am intalnit pana acum si, credeti-ma, am citit cateva. El prezinta ambele fete ale internetului si aduce in discutie importanta alegerii fiecaruia dintre noi. La acest nivel nu discutam despre secrete si conspiratii, ci despre riscul pe care ni-l asumam daca urmam calea ignorantei.

  Citez dintr-un comentariu postat pe blogul meu “riscam sa permitem aparitia unei forme de inchizitie”. M-am gandit toata ziua la aceasta expresie. Pana la urma i-am dat dreptate. La ce putere are mediul online, putere confirmata de cei cu state de plata in social media, in prezent exista mediul propice pentru aparitia unei noi forme de inchizitie. Ce a fost, a fost. Hai sa privim inainte si sa facem tot ceea ce a stat in putinta ca greselile trecutului sa nu sa se mai repete. De ce cine depinde? De fiecare dintre noi.


  • Vaticanul are pe conştiinţa sa mult prea multe minciuni proaspete, acţiuni anti-umane şi manipulări ca să mai am vreo urmă de încredere în ticluielile experţilor în psihologie de pe statele de plată ale papalităţii.
   Intrarea României în UE, a fgost amânată cu doi ani, ca urmare a deciziei papalităţii, care a avut o “mică obiecţie”: suntem ţară ortodoxă.
   Pentru mine, asta înseamnă că inchiziţia funcţionează bine-mersi şi în secolul XXI. Ce e mai grav, este că inchiziţia contemporană, continuă să ia decizii politice şi militare, “în numele lui Cristos”.
   Unde vezi tu aici toleranţa de care vorbeşti?
   Eu văd aici manipulare perversă, folosirea toleranţei ca armă şi instrument de frângere a rezistenţei psihice, escrocherie sentimentală şi ce mai vrei tu să adaugi.
   Dacă aceste opinii veneau din partea unei persoane neutre politic, religios şi militar, poate că aş fi crezut în ele. Dar venind de la exponentul celei mai violente şi periculoase facţiuni paramilitare din toată istoria cunoscută a omenirii, valoarea acestui discurs, este aceea a unui avertisment cinic: vom invada şi internetul.


 6. Draga Serban,
  Ai spus”Biserica ne-a dus la dezbinare, la cruciade şi războaie religioase interminabile”… Nu cred ca biserica a realizat aceste dezastre istorice, ci conducatori religiosi despoti, avari si meschini. Nu sunt de partea reigiilor, cu multele lor interese si invataturi care mai de care mai indepartate de adevaratul ghid unic “Biblia”. Biserica in principiu, trebuie sa conduca spre teluri dumnezeiesti si moralitate, in cosecinta este de un real folos intr-o societate, plina de ura, imoralitate si egoism. Sa fim onesti, cat de moral poate fi cineva, care considera ca nu va fi tras la raspundere niciodata , pentru faptele facute in ascuns. Nu se va teme niciodata sa-si faca abuzurile si nedreptatiile planuite, pentru ca nu exista constiinta care o capeti ca urmare a invataturilor biblice din biserica. Sau cati adevarati credinciosi in Dumnezeu gasesti in inchisori pentru fapte rele sau imorale, in schimb, inchisoriile sunt pline de oameni care nu frecventeaza nici o biserica.
  “Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa” sunt cuvinte unice ale lui Isus, din biblie, cunoscuta ca si sfintele scriipturi ale lui Israel. Isus, in recenta statisica mondiala, este cea mai cunoscuta si influenta persoana din intreaga lume. Se vorbeste peste tot, despre apropierea instaurarii imparatiei fiarei (666) si anume despre implantul cu acest cod numeric si care este profetit in biblie de mii de ani. Chiar biserica aminteste aceste lucruri pentru a ne conforma cerintelor lui Dumnezeu, incat sa nu fim trasi la raspundere aici pe pamant si apoi in vesnicie. Invataturile Lui Isus, doar ale Lui, sunt importante si nu al oricaror conducatori religiosi plini de interese egoiste si prefacuti. Desigur nu toti conducatorii religiosi sunt falsi, de aceea nu putem sa-i bagam pe toti in aceeasi oala. Datorita acestora din urma, exista si bine si moralitate in orice societate, pentru ca indemnurile lor sunt biblice, de aceea nu cred este bine sa punem pe capul bisericii toate aceste rele. Desigur parerile sunt impartite.


 7. Serban, eu cred ca a inceput o lupta intre cei ce vor sa instaureze o noua forma de inchizitie ( biserica, financiar, administrativ etc) . Papa Francisc a fost clar – lipsa de implicare a cetatenilor de rand va permite evolutia acestei lupte. Cu alte cuvinte, daca suntem prosti si contnuam sa taiem frunza la caini ne vom trezi intr-o buna zi ca doar atat vom mai putea face pe internet.


  • Foarte la obiect remarca!
   IMPLICARE! Ce cuvânt formidabil!
   Implicare, în opinia mea, înseamnă să îţi asumi răspunderea pentru ceea ce gândeşti, spui, faci şi pentru exemplul care rezultă, pentru că el este, volens-nolens, învăţătura pe care o transmiţi!
   Da, într-adevăr, cu cât ne vom escamota mai mult răspunderile, cu atât vom ajunge să şi le asume alţii în locul nostru. Cum o vor face? Asta se vede deja.
   Ce este de făcut? O spun înţelepţii, de mii de ani: Peştele se curăţă de la coadă!
   Adică, fiecare să înveţe să răspundă pentru ce gândeşte, pentru ce vorbeşte, pentru ce face. Deocamdată, văd că parlamentarii noştri, confundă — cu complicitatea magistraturii — imunitatea parlamentară cu imunitatea în faţa legii. Mai grav, vor să extindă declinarea răspunderii la 100%. Adică, ei au voie să facă orice, iar noi suntem obligaţi prin forţa armelor să plătim abuzurile lor.
   Până când?
   Până când vom ajunge să ne asumăm răspunderea pentru TOT ceea ce facem, fiecare în dreptul său. Până la ultima consecinţă!
   Avem nevoie de internet?
   Cred că exerciţiul responsabilităţii şi al responsabilizării, poate fi făcut mai bine pe internet. Blogul, este un astfel de exerciţiu. Şi orice alt conţinut, este o formă de a îţi asuma o răspundere. După ce se petrece în jurul unui blog, văd cam câtă răspundere e autorul său capabil să îşi asume.


 8. Un raspuns mult prea amplu pentru o intrebare simpla … la care tot nu mi-ai raspuns.
  “Vaticanul, continuă să fie traficantul de armament nr. 1 pe plan mondial.”
  Dupa cum ai formulat propozitia eu am inteles ca afost si inca este TRAFICANTUL nr. 1
  Scuza-ma daca nu aleg sa-mi fac documentarea din filmele americane … si nu, nu sunt vreun fan al bisericilor de niciun fel.
  http://petredalea.ro/biserica-si-credinta/
  Si n-am prea inteles nici ce legatura au stamosii nostri Dacii cu traficul de armament practicat de Vatican sau cu intrarea Romaniei in UE.


  • Fiecare se documentează după cum crede de cuviinţă…
   Eu am studiat povestea Vaticanului, începând cu mulţi ani în urmă. Există resurse suficiente în biblioteci, pentru cine vrea să se documenteze; există vreo 5 volume foarte serioase de istoria spionajului internaţional, scrise de foşti ofiţeri superiori din spionaj-contraspionaj, atât din spionajul american (CIA, NSA, DOD), rusesc (GRU, NKVD), evreiesc (Mossad) cât şi românesc. Mi se pare stupid şi inutil să reiau eu ce au spus aceşti profesionişti în cărţile lor.
   Deci, lectură plăcută!


 9. Buna ziua, tinand cont ca este un subiect care m-a framantat de cand am deschis ochii , si l-am “studiat” toata viata , din motive subiective, si eu am ajuns la o concluzie, chiar daca poat fi de moment, pe care o s-o afirm aici sub forma unor intrebari oarecum retorice: “Reusim noi oare, noi umanitatea, sa intelegem ca tot ceea ce s-a facut bine, sau rau pe aceasta lume, si ca tot ceea ce ascundem sau punem in carca unor sisteme,autoritati, biserici, institutii, etc, este doar opera Fiintei umane??!! Reusim noi ,umanitatea, a nu mai absolvim fiinta umana , individul de vreo vina, punand toata vina lui personala pe seama unei forme institutionale de moment?!
  De ce nu intelegem noi oamenii, ca daca ar disparea catolicismul, sau institutiile de stat de acum, si omul s-ar organiza diferit-pentru ca face parte dintr-o caracteristica genetica ,sociabiitatea, nevoia de organizare-, tot ceea ce va face negativ se va da din nou vina pe organizatie, doar pentru absolvirea omului?!
  De ce nu intelegem noi oare ca principala problema pe care ar trebui sa o rezolvam este doar a cauta raspunsuri la intrebarile : “cine suntem, de ce suntem creati in acest fel, si daca exista vreo posibilitate de “modificare” in bine, ori chiar exterminarea genetica a comportamentului criminal al speciei umane?”
  Va multumesc; repet, aceste intrebari sunt rezultatul “cercetarilor” mele, si nu iau la intrebari pe cei care isi afirma propriile credinte, si nici propriile nemultumiri impotriva sistemelor.


  • Dragă Paula,
   Mulţumesc pentru trecere, deocamdată şi înainte de altele! :)
   Da, ce spui tu este esenţa a ceea ce am tot spus eu mai pe larg, în mai multe articole de pe blog.
   Peştele se curăţă de la coadă“, de fapt înseamnă exact ceeea ce ai punctat tu mai (sus, cred) înainte.
   Atât timp cât vom căuta vinovaţi în afara noastră, fără să analizăm propriul nostru comportament, vom bate pasul pe loc şi ca specie şi ca biotop şi asta, în cazul cel mai fericit…
   ASUMARERA INDIVIDUALĂ A RĂSPUNDERII, este calea către evoluţie şi încă, ASUMAREA CONŞTIENTĂ, pentru că la nivel declarativ “o să fac şi o să dreg”, e egal cu zero.
   Când spun “asumare conştientă”, mă refer la TOT: asumarea responsabiliotăţii consecinţelor produse de gânduri, de vorbe, de fapte şi, cum toate acestea împreună formează un exemplu de conduită, rezultă că avem o influenţă, deci TRANSMITEM O ÎNVĂŢĂTURĂ. Aşa încât, al patrulea element este asumarea răspunderii pentru învăţătura transmisă.
   Asta de fapt semnifică “sfânta cruce”: Unitatea dintre gând, vorbă, faptă şi învăţătură.
   De asta a supravieţuit 20 de secole imaginea lui ISUS, pentru că e singurul om care a fost capabil să demonstreze că gândeşte drept, spune ce gândeşte, face ce spune şi astfel, transmite o învăţătură valoroasă.
   Restul, toate mărunţişurile cu care se ocupă bisericile, sunt bune pentru oameni cu un nivel de educaţie foarte scăzut.
   Ştiu că doare ce am spus, dar e un adevăr care e dincolo de ce pot face eu. Şi pot face ceva, doar în dreptul meu.
   Şi ai dreptate privitor la dispariţia catolicismului, dar şi a oricărei alte biserici. Ele sunt efectul a ceea ce suntem, o reflectare instituţională a omenirii, nicidecum o cauză fundamentală. Prin urmare, a lupta împotriva unei biserici sau a alteia, e inutil. NOI formăm toate bisericile. NOI, OAMENII. Aşa încât, bisericile sunt cum suntem noi.
   Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să învăţăm să evoluăm conştient. Altfel, suntem nişte animale oarecare, dintre zecile de mii de specii de alte animale.
   EVOLUŢIE CONŞTIENTĂ, se numeşte soluţia pentru ieşirea din orice criză şi pentru a pune capăt conflictelor care macină civilizaţia umană.


 10. Draga Serban, tu unde vrei sa-ti petreci vesnicia?In fost coleg al tau din scoala generala. Te-as dorii coleg si-n Rai.Nu uita, credinta inseamna ascultarea de Domnul ISUS. TE IUBESC SERBAN

Comments are closed.