Versiunea ZENLA a Decalogului

Reproducere de artă, Moise pe Muntele Sinai

Sursă foto: http://www.crestinortodox.ro

 În articolul „ZENLA, Subconştientul şi cele 10 porunci”, am arătat de ce multe din cele ce le facem sunt „de-a-ndoaselea” şi de ce lumea în care trăim, pare a fi măcinată de „microbul” distrugerii.

Am spus în articol că există în orice comunicare, fie mental-raţională (gândurile noastre), fie vorbită (limbajul articulat) fie scrisă, două nivele ale PERCEPŢIEI mesajului:

 1. Percepţia conştientă. Este percepţia CARTEZIANĂ, raţională, DISCURSIVĂ a mesajului şi ea are drept conţinut, semnificaţia directă, logică, preluată ca atare a mesajului transmis, aşa cum este el formulat. Adică, PERCEPŢIE FORMALĂ, fără analiza SEMANTICĂ (analiza semnificaţiilor). Cu alte cuvinte, FORMA CONTEAZĂ.

 2. PERCEPŢIA SUBCONŞTIENTĂ. Aceasta este percepţia pe care o realizează SUBCONŞTIENTUL şi are o caracteristică FUNDAMENTALĂ distinctă faţă de mesajele adresate conştientului. Caracteristica, este ANALIZA SEMANTICĂ şi LUCRUL CU AFIRMAŢII. Astfel, subconştientul identifică asocierile semantice făcute între un cuvânt şi o situaţie dată din experienţa noastră de viaţă. Pe acest principiu simplu, se bazează de fapt NLP. Dar NLP, ignoră valoarea semantică a entităţilor lexicale (cuvintele, adică) şi aspectele energetice ale fiecăruia, motiv pentru care rezultatele sunt foarte slabe, în ciuda popularităţii şi a reclamei care se face NLP.

Rezultatul care se obţine, este contradictoriu, deoarece TOATĂ ştiinţa mondială, suferă de acelaşi viciu: ignorarea aspectelor energetice ale valorii cuvintelor. Citim, vorbim, scriem CU NEGAŢII. Acest lucru, PARALIZEAZĂ SUBCONŞTIENTUL şi drept consecinţă imediată, PUNE ÎN CONFLICT CONŞTIENTUL cu SUBCONŞTIENTUL.

Rezultatul, este lesne de ghicit: două motoare care unul trage maşina înainte şi altul, ÎNAPOI!

Ştiu că specialiştii sunt sceptici încă, dar iată mai jos Decalogul, aşa cum este el PERCEPUT DE CĂTRE SUBCONŞTIENT:

În articolul trecut, am făcut un singur lucru. Am arătat prin nişte dreptunghiuri roşii, SEMNIFICAŢIA negaţiilor într-un text.

Astăzi, îţi voi prezenta Decalogul, aşa cum îl înţelege SUBCONŞTIENTUL.

SINGURA MODIFICARE PE CARE AM FĂCUT-O ÎN TEXTUL BIBLIC, CONSTĂ ÎN ŞTERGEREA NEGAŢIILOR!

Poţi face şi tu acelaşi lucru, cu orice text vrei tu, ca să te convingi CE ÎNVEŢI LA ŞCOALĂ, la facultate, la postuniversitare, la NLP, la cursurile de dezvoltare personală, şi oriunde în altă parte…

Citeşte de mai multe ori, ca să CONŞTIENTIZEZI ce anume Decalog respectăm DE FAPT, în practică:

DECALOGUL VECHI:

 1. Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău.
 2. Să ai alți dumnezei afară de mine. Să-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să te închini înaintea lor și să le slujești.
 3. Să iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.
 4. Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.
 5. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.
 6. Să ucizi.
 7. Să preacurveşti.
 8. Să furi.
 9. Să mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.
 10. Să poftești casa aproapelui tău; să poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.”

Reciteşte te rog textul, ca să eliminăm dubiile privind care dintre cele două variante ale Decalogului o respectăm.

Într-un alt articol, voi argumenta cu exemple din Viaţă, CUM RESPECTĂM DECALOGUL, exemplificând pe rând, cu fapte, fiecare dintre cele zece porunci.

Mai jos, ai VERSIUNEA ZENLA A DECALOGULUI:

 1. EU SUNT Domnul, sunt Dumnezeul tău.
 2. E interzis să ai alți dumnezei, afară de mine. E interzis să-ți faci chip cioplit sau vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. E interzis să te închini înaintea lor și să le slujești.
 3. E interzis să iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul va pedepsi pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.
 4. Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.
 5. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.
 6. E interzis să ucizi.
 7. E interzis să preacurveşti.
 8. E interzis să furi.
 9. E interzis să mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.
 10. E interzis să poftești casa aproapelui tău; E interzis să poftești nevasta aproapelui tău, robul lui, roaba lui, boul lui, măgarul lui, ori vreun alt lucru care este al aproapelui tău.”

Caută acum să remarci care dintre cele două versiuni, fac să lucreze ÎMPREUNĂ atât CONŞTIENTUL, cât şi SUBCONŞTIENTUL?

În încheiere, o să îţi spun ce mă frământă de fapt pe mine…

Mie, îmi este peste puteri practica mea spirituală respinge o astfel de teză!! să cred că Moise, un înalt iniţiat, un Mare Maestru, a dat drumul la aceste legi fundamentale, în forma pe care o cunoaştem astăzi!

Sunt ferm convins că forma iniţială, este cea pe care am prezentat-o eu, forma ZENLA!

Şi aici, se naşte întrebarea:

CINE A MODIFICAT LEGILE LUI MOISE?

Cineva, într-un documentar ne spunea: „Vreţi să aflaţi ADEVĂRUL? Urmaţi BANII” (Do you want to find the truth? Follow the money!) (Filmul THRIVE)

Ar mai fi o întrebare… Una devastatoare… DE CE? Cui prodest?


Vizualizări articol: (508)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

2 thoughts on “Versiunea ZENLA a Decalogului


 1. Sufletul meu ”topaie” de fericire ca al unui copil ca am inteles ceea ce pana acum era povara de a cauta cumva un adevar mai …adevarat. Sunt de aceeasi parere ca intelegerea profunda iti interzice sa lezezi constient. Marele profet Moise cu certitudine stia asta, doar era cel prin care Dumnezeu se adresa omenirii. La intrebarea ” devastatoare” inca ma mai gandesc … ( incerc sa fac slalom printre obstacole).


  • Da, Mariana, facem toţi slalom, dar măcar îl facem!
   Mulţumesc pentru trecere şi vorbele frumoase! :)
   Putem discuta în grup mai multe! :)

Comments are closed.