Cărţi gratuite (4) – Tehnoredactarea

 În episodul de astăzi al serialului „Cărţi gratuite”, voi vorbi despre o carte interesantă şi foarte necesară, mai ales nouă, celor care lucrăm în online, o carte care vorbeşte puţin despre tehnoredactare.

Raluca Motrescu, Tehnoredactare Cover

Raluca Motrescu – „9 reguli pe care trebuie să le ai în vedere când tehnoredactezi un document”

Pe scurt

Cartea are doar 9 pagini, deci intră la categoria „rapoarte”. Am apreciat foarte mult curajul de a începe şi în mod particular, acela de a începe un blog; curajul de a începe cu dreptul promovarea lui, prin realizarea unui ebook.

Primul pas odată făcut, al doilea vine mult mai uşor şi spun asta din experienţa a peste 30 de cărţi, peste 100 de lucrări de diplomă şi proiecte diverse, a peste 2000 articole tehnoredactate şi publicate online, timp de peste 15 ani.

Am învăţat ceva şi din greşelile ei: există foarte puţine materiale gratuite dedicate tehnoredactării şi în general, puţine cursuri de tehnoredactare…

Voi include din acest motiv în programul MTPS, modulul „Cum să scrii, să publici, să promovezi şi să vinzi o carte” şi un minim de noţiuni de tehnoredactare. Prin urmare, cine participă la MTPS, va beneficia şi de o astfel de instruire, cel puţin la nivel minimal.

Plusuri

Tratează un subiect critic pentru cine comunică în scris şi pentru oricine foloseşte un calculator. Cunoaşterea unor elemente de tehnoredactare, este esenţială pentru orice utilizator de calculator, deoarece tot ceea ce se face cu un calculator, înseamnă SCRIERE!

Mi-a plăcut ideea de a da un design mai feminin cărţii, prin inserarea unei grafici în pagini.

Subiectul abordat, este foarte important, deoarece de cunoaşterea seturilor de caractere (Fonturi, Fonts), depinde cum arată textul nostru, dacă e lizibil şi multe alte amănunte privitoare la şansele de succes ale unei cărţi, indiferent că e electronică sau tipărită! Şi cărţile tipărite, se tehnoredactează înainte!

Minusuri

Principala scădere, este lipsa diacriticelor. Este o scăpare inadmisibilă pentru cineva care pretinde că ştie tehnoredactare! Primul lucru pe care trebuie să îl înveţi în tehnoredactare, este să scrii româneşte!

Ar fi fost scuzabil dacă era un articol pe web, care afişa nişte caractere bizare. Trecerea la IP v.6, se pare că produce efecte secundare imprevizibile. Aici vorbim însă de o CARTE, care e altceva decât un sit web!

Confuzia între editor de texte (instrument specializat destinat cu precădere formatului ASCII şi programatorilor) şi PROCESORUL DE TEXTE, care este un program complex, de cu totul altă natură decât simplul editor de text, ale cărui funcţii sunt rudimentare şi se foloseşte la culegere de text brut sau la scriere de cod în diferite limbaje de programare.

Prezentare unilaterală. Excluderea din clasa procesoarelor de texte a oricărui alt procesor de texte în afară de MS Word şi reclama făţişă la produsele Microsoft, care este o formă indirectă de încurajare a pirateriei software.

Dacă în titlu s-ar fi precizat „Tutorial de utilizare MS Word”, eu unul, săream cu rândul cartea!

Deontologia profesională, care ţine de respectul de sine, te obligă ca tehnoredactor, să vorbeşti despre TOATE opţiunile disponibile pe piaţă, în domeniul tehnoredactării, care este o profesie, care îşi are gama ei de instrumente specifice!

Downloadul cărţii: fie accesezi situl şi aştepţi până apare fereastra pop-up, fie completezi caseta din dreapta-sus. Varianta a doua, a mers prost la mine, din motive inexplicabile. Recomand deci, să aştepţi apariţia ferestrei pop-up şi să o foloseşti pe aceasta pentru obţinerea cărţii.

DOWNLOAD CARTE GRATUITĂ


Vizualizări articol: (1300)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

12 thoughts on “Cărţi gratuite (4) – Tehnoredactarea


 1. Multumesc pentru prezentare. In legatura cu diacriticele, nu reprezinta o “scapare”, ci pur si simplu conditiile pe care le-am avut atunci cand am elaborat lucrarea, pe un calculator care nu-mi apartinea . Ca sa-ti spun acum, nu am pachetul MS Office si nici Windows macar pe calculatorul meu, dar am dorit sa raspund cerintelor cititorilor mei, care voiau asa ceva.

  Best wishes!


  • Am reţinut!
   Ce aş face eu?
   Aş rescrie cartea complet, SĂ ÎMI PLACĂ MIE!
   O să te întrebi poate de ce promovez o carte care are scăpări.
   Pentru că eu promovez autorul şi autorul mi s-a părut că are cevas frumos în el şi vreau să văd acel frumos cum înfloreşte!
   E sofisticat răspunsul meu?
   Poate!
   Dar Viaţa, e atât de complexă!
   Unde te-am recunoscut şi m-am simţit purtat departe, într-o lume unde orice e posibil:
   Lecţia despre fonturi. Am simţit că ţi-a plăcut să studiezi seturile de caractere şi modul în care ai putea folosi simbolistica lor, pentru a îmbogăţi comunicarea.
   M-a deranjat când am simţit că ai cedat unor opinii exterioare ţie. Era posibil să mă înşel, dar discuţia avută pe chat şi acum făcută publică prin comentariul tău, dovedeşte că am intuit corect!
   Deci…
   Refă cartea după Sufletul tău şi ai încredere în El, că te va călăuzi bine!
   Iată şi un posibil titlu: “Tehnoredactare, pentru cei care iubesc arta literelor.”
   Joacă-te cu cele două titluri, până sună ca tine! :)


   • “Tehnoredactare, pentru cei care iubesc arta literelor.”
    Pai asta e deja o alta tema, total diferita de ce-i acolo! Ori chiar ai intuit ori ti-ai dat seama din ce am scris, chiar pot sa scriu mai multe despre fonturi. Depinde cat de interesati sunt cei care citesc. Dupa cum ti-am spus, e deja cu totul alta tema. Aici am vrut sa dau niste solutii pur practice, aplicabile imediat si care nu se adancesc in prea multe in detalii.

    “Cedez” opiniilor exterioare, fiindca pentru cititori scriu si nu pentru mine.

    OK, iau in considerare toate observatiile, am sa fac tot posibilul sa scriu din ce in ce mai bine. Keep in touch!


    • Eu scriu înainte de orice, pentru mine.
     M-am pus peste 4 decenii în coada listei, mereu. Aşa am fost educat. Acasă, la şcoală, la facultate.
     “Eu sunt un nimeni, doar ceilalţi contează.” Recte, Mihai Beniuc: “Partidul e-n toate, e-n cele ce sunt şi-n cele ce mâine vor râde sub soare…”
     Respectul de sine însă, începe exact de la a te pune pe tine în capul listei.
     E drept, graniţa dintre respectul de sine şi egocentrism, e foarte fină…
     Pentru că e o diferenţă mare între a te dispreţui pe tine de dragul “celorlalţi” şi a te respecta pe tine.
     Ori de câte ori faci un compromis cu valorile tale interioare de dragul celorlalţi, cedezi din respectul de sine.
     Devii altcineva. Devii o copie a unui original.


 2. “Oamenii raspund in conformitate cu hartile lor mentale”
  “Oamenii fac cele mai bune alegeri la un moment dat”
  “Valoare comunicarii este data de raspunsul primit”
  Termenii “persoana” si “comportament” sunt diferiti
  “Nu exista esec, exista doar feedback”

  Tinand cont de aceste premise, as fi ipocrit sa spun ca stima de sine nu este importanta si ca granita dintre aceasta si egocentrism nu ar fi …foarte fina. Dar cine spune ce este corect pentru mine? Eu! Cine spune…si mai ales cine are dreptate ca este mai bine pentru tine? Tu!

  Daca noi scriem pentru ceilalti, ce reprezentam pentru noi si ce reprezentam pentru ceilalti?
  Daca noi scriem pentru…noi, cui foloseste si ce efect are…imediat si in timp?

  Pana la urma ce-i corect si ce este bine? Pentru mine…pentru ceilalti…

  In unele situatii, la un moment dat, este de preferat …Dropping off, dupa care sa treci la nivelul superior…”meditatie si cugetare”…reprezentand ultima faza in ciclul universal al schimbarii.


  • Seară bună!
   Bine precizat!
   “Oamenii răspund în conformitate cu hărtile lor mentale.”
   Cu o mică rectificare:
   Cu hărţile mentale ale ALTORA!
   De la 0 la 19 ani, ni se inoculează hărţile mentale ale părinţilor, rudelor, profesorilor, prin coerciţii variate, inclusiv fizice şi sancţiuni dintre cele mai drastice, aplicate “dizidenţilor” de către mecanismele sociale special concepute, sancţiuni variind de la cele civile, administrative şi/sau penale.
   Orice deviere care iese de sub incidenţa codurilor (Fiscal, civil, penal) se tratează la spitalele de psihiatrie, cu droguri “legale”.
   Pe acest fundal înălţător, tânărul este literalmente zvârlit în malaxorul vieţii şi i se pretinde să fie “un cetăţean demn”.
   Demn… de ce anume? De sclavia care i s-a inoculat şi continuă să i se inoculeze pretutindeni, fără pauză?


   • E ok. A fost tratat un aspect din cele cinci. Cand incepi prin construirea unei pozitii perceptuale, reusesti sa treci de la capacitate la valori si convingeri, pana ajungi la identitate si apartenenta. In acest stadiu, nu te confrunti DOAR cu hartile mentale ale altora ci si cea proprie. Doar in aceste conditii poti realiza raportul complet prin “pacing” si “leading”.


    • Din păcate, singurul aspect care contează e primul.
     Restul, sunt simple constructe mentale, bazate pe dogmatica însuşită prin educaţie.
     Sunt extrem de rare cazurile când cineva reuşeşte să îşi construiască propria sa cale, iar costurile sunt mult peste ce e dispus chiar şi omul peste medie să plătească.
     Exemple?
     Sunt vreo câteva.
     Da Vinci, Michelangelo, Eminescu, Eliade şi în zonă.
     Hai să fim serioşi cu NLP-ul! E o găselniţă americană, patentată în scopul facerii de bani. Punct.
     Dacă era aşa de grozavă, era plină lumea de genii.
     Deocamdată, e plină de creduli care înghit pe nemestecate orice teorii noi, doar pentrru că vin din ţara lui “El Dorado”, unde Las Vegas străluceşte destul de tare încât să ia minţile a 80% din populaţia globului.
     Din fericire, EVOLUŢIA, e un proces care decurge fără să ceară aprobări de la Pentagon, NSA sau CIA. 😉


 3. Wooooow, foarte interesant. Deja ne-am ales cu o alta tema de dezbateri. Cred ca ar merita tratata cumva separat.


  • Mulţumesc pentru sugestie, am remarcat asta şi o să mă strădui să abordez subiectul în cadrul MTPS, pentru că e subiect de terapie prin scris! :)

Comments are closed.