Bloggingul şi ceasurile elveţiene


Bloggingul şi ceasurile elveţiene

 

Pe cei mai mulţi dintre noi cei care ne pasionează conceptul Home Business, afacerile online şi am îmbrăţişat bloggingul ca modalitate de punere în practică a ideilor noastre, ne preocupă într-o anumită măsură cum ne furăm singuri căciula în blogosferă.

Fiecare dintre bloggerii activi, ajunge într-un stadiu de dezvoltare în care, blogul său devine monetizabil şi de aici, apar o serie de reguli pe care le adoptăm în ceea ce priveşte conţinutul, principiile după care scriem şi publicăm.

Astăzi, vreau să continui propunerea de dezbatere a lui Tudor, pentru că în şase ani de blogging şi mai multe bloguri la activ, am acumulat şi eu o experienţă, mi-am modificat treptat standardele proprii după care scriu şi public, mi-am restructurat munca, astfel încât să mă apropii din ce în ce mai mult de conceptul “servesc cu bucurie, aproapelui meu”!

Voi căuta să structurez puţin ideile, astfel încât să respect formatul propus în articolul menţionat.

  • Perioada dintre două postări. Aici, cred că poziţia cea mai înţeleaptă este să te obişnuieşti să ai o frecvenţă cel puţin săptămânală, dacă ai decis să priveşti bloggingul ca pe jobul şi totodată afacerea ta. Eu mă strădui să am în minte faptul că mă adresez unor OAMENI. Oameni ca şi mine, cu nevoi ca ale mele şi cu multe altele, diferite de ale mele. Astfel, când mă gândesc să public, mă gândesc mai curând la ceea ce am de spus decât la ceasurile elveţiene. Fără îndoială, ceasurile elveţiene şi precizia germană, sunt deja notorii pe plan mondial. Le admirăm cu toţii, doar că în blogging, vorbim despre CREAŢIE, CREARE DE CONŢINUT. Iar aici, conceptul de normă sugerat de o “frecvenţă de tact” sau ca să folosesc termenul “la obiect”, frecvenţa publicărilor, pentru mine, înseamnă producţie de masă şi aici, în creaţie, producţia de masă, iese din discuţie. Da, e important să respect o anumită frecvenţă a publicărilor şi asta, din respect pentru mine şi pentru jobul meu, din respect pentru timpul cititorului şi desigur, al clientului meu! Dar a exagera producând conţinut pentru a menţine frecvenţa, înseamnă deja cu totul altă poveste. Sunt convins că cine mă citeşte, e la fel de om ca şi mine, deci trebuie să meargă la piaţă, să meargă la un job şi să se ţină de el chiar dacă e freelancer şi a merge la slujbă, înseamnă a te da jos din pat şi a te aşeza la calculator! Mănâncă şi doarme, râde şi se bucură de familie şi de viaţă la fel ca şi mine, deci mă îndoiesc eu că va sta cu cronometrul elveţian să-mi numere milisecundele de întârziere de la o publicare la alta. Măcar pentru că are un program ca şi al meu, sarcini ca ale mele, pe care se străduie să le îndeplinească asemenea mie şi de aceea, îmi poate aloca un timp bine determinat şi cu o anumită periodicitate. Aşa fac şi eu şi mi-e greu să cred că un om organizat, poate alerga din 5 în 5 minute pe la toate blogurile, să inventarieze cât a întârziat fiecare cu publicarea! Eu urmăresc conţinutul şi mai puţin frecvenţa cu care publică cei pe care îi citesc! Dacă e să fiu puţin caustic, o să zic de-a dreptul că, am văzut prea multe bloguri diluate, cu conţinut fabricat după reţete diverse şi cu o frecvenţă de invidiat, ca să mă tenteze să public precum tic-tac-ul unui ceas! Cine îşi imaginează că va falimenta AdSense cu cantitatea de articole pe minut, sigur se înşeală! Dar asta e o altă istorie…
  • Comunitatea din jurul blogului. Aici, discuţia se poate lungi pe multe articole. Voi spune doar că, vom avea acea comunitate cu care rezonăm! Dacă îţi plac bârfele şi frazele triviale, vei avea trafic cu tona, comunitate vastă şi valoare zero sau aproape zero. Oamenii cu bani au alte preocupări decât să bârfească şi să înjure. Acestea, sunt ocupaţii de oameni care sunt prea departe de a şti valoarea Timpului, aşa încât, au destul timp să se plictisească şi să îşi savureze sărăcia şi mizeria, cu care de altfel se laudă în respectivele comentarii. O comunitate mare, înseamnă rareori calitate şi foarte des, popularitate, ceea ce este cu totul altă poveste decât CALITATE ŞI VALOARE. În paranteză fiind spus: “Copilul cu multe moaşe, rămâne cu buricul netăiat!”. O zic bătrânii şi e bine să îi luăm în serios! Prea mulţi “sfetnici” în jurul unui blog, înseamnă orice afară de calitate.
  • Informaţiile recente. Aici, povestea e puţin mai complicată. Tehnica şi tehnologia, au un ritm de proliferare şi dezvoltare, incredibil, fie şi în comparaţie cu ce era acum doi ani pe piaţă. Suntem bombardaţi literalmente cu informaţie, într-o cantitate care depăşeşte capacitatea noastră de asimilare, de câteva zeci de mii de ori. În tot acest concert de voci pe tot felul de canale şi tonalităţi, avem nevoie de un ghid, care să ne ofere o opinie personală, izvorâtă din propria experienţă. Orice altceva însă, intră la categoriile expediente, oportunism, arivism, carierism. Mai devreme ori mai târziu, blogul în cauză va muri. Încet, dar sigur. A publica noutăţi, în opinia mea, e o mare artă şi ca orice artă, necesită talent! Din păcate însă, această îndeletnicire, necesită talente multiple, pe lângă cel de scriitor! Altfel, înseamnă a papagalici. Şi ieşim din sfera profesionalismului, încadrându-ne la zona “presă de scandal”.
  • Ca ceasul elveţian. Da, sigur că ştacheta unui profesionist este şi trebuie să fie ceasul elveţian şi precizia germană! Dar atunci când vorbim despre creaţia de conţinut, acest standard, se interpretează altfel! Aici putem vorbi despre minuţiozitatea unei analize, despre cât de şlefuită este scrierea, despre atenţia cu care este corectată o publicare, gramatică, exprimare, respectarea limbii române şi a propriilor standarde calitative, pentru că respectul de sine, aici se vede; şi se vede PUBLIC. A exagera însă în precizie în detrimentul VALORII, înseamnă pedanterie şi asta e orice altceva decât o sursă de autoritate şi profesionalism! Toţi greşim şi asta e clar pentru oricine; dar profesionalism, înseamnă să vrei astăzi, puţin mai bine decât ieri. Şi asta, în timp, se vede, se acumulează şi coagulează comunitatea în jurul a ceea ce merită cu adevărat!

 

Acestea fiind zise, aştept opiniile tale cu mare interes!

O zi bună!

ŞerbanVizualizări articol: (352)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .