Blogger amator sau blogger profesionist?

Am făcut ce-am făcut şi-am aterizat iar la Tudor.

Am citit, am recitit, am reflectat, am comentat iar şi aşa am ajuns de la Titanic la o întrebare care mă frământă şi cred că ar trebui să frământe pe toată lumea: AMATOR SAU PROFESIONIST?

Pentru că eu trebuie să iau decizia asta şi trebuie să o iau repede!

Dacă tot mă aflu la o răscruce, m-am gândit că poate folosi multor bloggeri argumentaţia mea în găsirea unui răspuns măcar ponderat, chiar dacă e situat mai puţin la categoria “expert”.

Potrivit propriei mele scale a valorii competenţelor personale, pe care am publicat-o deja, am acumulat deja în perioada 2007 – prezent, o investiţie de TIMP în blogging, care însumează deja 4.230 ore.

Am suprapus această valoare, peste graficul repartizării zilnice a timpului şi am constatat că, ocupă peste 50% din timpul meu disponibil.

În această situaţie, trebuie să mă decid rapid încotro o apuc?

Ca blogger amator, deja aloc exagerat de mult timp bloggingului. Am încercat să abandonez (oarecum) ocupaţia asta, tocmai în ideea că îmi mănâncă mult timp. M-am izbit însă de rezistenţa dinăuntru! Am descoperit că bloggingul, din “toană”, “moftul meu de duminică” a ajuns să fie jobul meu preferat!

Da, recunosc, mi-am construit multe joburi online şi când mă satur de unul, trec la altul. Totuşi, statistica e ca lama rece a unui cuţit: Băiete, ÎNCOTRO?!

Ierarhia priorităţilor, se pare că s-a definit singură, prin însăşi felul în care am alocat instinctiv timpul pe activităţi, în perioada 2007 – prezent.

Bloggingul, a devenit din hobby, ocupaţie curentă. Mai mult, se pare că îmi place mai mult decât eram dispus să accept eu până azi. Până azi, când statistica mă obligă să ma iau în serios şi să ÎMI RĂSPUND:

AMATOR, sau PROFESIONIST?

Făcusem referire la scala competenţelor publicată anterior.

Iată ce zice scala, pentru nivelul la care mă aflu:

Începător = 0 – 15.000 ore (prima calificare)

Profesionist = 15.001 – 30.000 ore (prima calificare).

Ce efect are această decizie amator sau profesionist ACUM?

De felul în care aloc TIMPUL ZILNIC, depinde cât voi investi săptămânal şi anual în blogging.

Astfel, dacă mă decid pentru PROFESIONIST, trebuie să ajung rapid la minimum 15.100 ore de blogging.

Până acum, am acumulat 4.230 ore. Încă sunt amator. Dar, obţin rezultate de profesionist. Acum ce e mai înţelept? Să investesc TIMP acolo unde rezultatele vin mai repede, sau unde “îmi place cum sună”?

Iată ce înseamnă evoluţia mea ca blogger, în perspectiva alegerii bloggingului profesionist:

Program de profesionist = minim 7 ore zilnic.

Total timp 2013 = 30,5 zile x 7 ore x 12 luni = 2.562 ore + 4.200 = 6762 ore (700 articole)

Total timp 2014 = 2.562 ore + 6762 = 9324 ore (1050 articole)

Total timp 2015 = 2.562 ore + 9324 = 11.886 ore (1400 articole)

Total timp 2016 = 2.562 ore + 9324 = 14448 ore (1750 articole)

Total timp 2017 = 2.562 ore + 14448 = 17.010 (2100 articole)

 

Concluzia:

Pot ajunge în 2017 la BLOGGER PROFESIONIST. Adică, în următorii 5 ani.

Dacă am în vedere că este doar o estimare, cred că se poate şi mai bine de atât! Dacă mai am în vedere şi că o facultate durează tot atât şi ieşi proprietarul unei diplome a cărei valoare se rezumă la palmares…

Dacă însă iau în considerare că de fapt sunt deja specialist în calculatoare (peste 65.000 ore!), calculul înseamnă cu totul altceva!

Iar rezultatele, CONFIRMĂ!!

Potrivit aceleiaşi scale a competenţelor publicată anterior, am afirmat că pentru a doua specializare, sunt suficiente 5000 de ore.

Asta înseamnă că, potrivit acestei clasificări, mă aflu “pe ultima sută de metri” ca amator în blogging: 4230/5000*100 = 84,6 % din drum este deja parcurs. Tranziţia, va avea loc anul acesta, dacă mă iau în serios ca blogger profesionist… Anul acesta, pot ajunge la peste 6700 ore, iar anul viitor (2014), pot depăşi stadiul de specialist în blogging (peste 10.000 ore dedicate bloggingului).

Ideea finală: statistica îşi are rostul ei, mai ales când e folosită cu seriozitate.

În acelaşi context, legat de comentariile mele de pe blogul lui Tudor, uite şi un argument de la Kriogen unul din “tehnicii” (brainhost.ro) din spatele unuia dintre blogurile mele.

 


Vizualizări articol: (565)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

5 thoughts on “Blogger amator sau blogger profesionist?


 1. Ati pierdut din vedere esenta bloggingului: ce se afla in tartacuta :) Istoricul blogosferei este plin de exemple de bloguri esuate in care au fost investitii majore de timp si bani in lipsa calitatii. Blogurile transformate in afaceri (autorii sunt platiti de catre admin) se exclud – astea sunt afaceri pe platforma de blog. Punct. Faptul ca eu citesc o carte in cateva zile si postez pe blog un citat din ea nu inseamna ca am alocat blogului in intregime aceste zile. Sau blogurile de calatorie, cum este al lui Razvan Pascu, daca el se plimba cateva luni si scrie un articol la cateva zile inseamna ca el se afla in interes de serviciu – blogging? Timpul alocat blogului este strict cel in care scrii un articol, il distribui in socail media, participi la discutii in blogosfera. Restul e cu totul o alta mancare de peste.

  p.s. timpul alocat ptr scrierea acestui articol imi apartine mie, OMULUI TUDOR, si nu bloggerului Tudor ce sta pe net


  • Salut, Tudor!
   Apreciez mult ce ai scris la final!
   Asta am subliniat în “Dincolo de ecran”, apoi în ultimele articole, că trebuie să am EU grijă cum mă orientez, că e vorba de mine ca om şi de timpul OMULUI, exact cum excelent ai precizat la final.
   Aici cred că trebuie cântărit şi încă foarte “parcimonios” să zic aşa ca idee (în sensul “la micron”), pentru că timplu odată scurs, e bun dus!
   Fac abstracţie de cei care au învăţat mai mult despre Timp ca energie şi îl manevrează altfel.
   Sunt prea puţini ca să atârne serios într-o astfel de discuţie.
   Ca om obişnuit, trebuie să fac echilibrarea timpului consumat în raport cu direcţiile de bază.
   Azi voi publica articolul pe tema asta şi diagrama aferentă şi se va înţelege despre ce vorbesc, clar de tot.
   De fapt, acest articol s-a născut din celălalt şi mi-am dat seama că ordinea e inversă aşa că am amânat publicarea.
   Voi reveni însă cu alte perspective şi asupra acestui articol.


 2. Nu stiu, eu nu pot sa determin daca sunt blogger profesionist sau amator, pur si simplu scriu cand am ceva de zis. Sunt zile in care stau mai mult pe net, altele mai putin, in functie de timpul pe care il am si daca am dispozitia necesara.


  • La acest mod de abordare, cred că ne situăm în zona “blog social”.
   E nevoie şi de asta, dar aşa cum am subliniat în final, dacă citeşti ce scrie Kriogen,
   o să înţelegi că dacă aloci mult timp blogginguilui, trebuie să iei o decizie CLARĂ privitoare la categoria în care vrei să activezi.
   Aici mă aflu eu. Aloc prea mult timp pemntru un amator şi produc prea puţin pentru un profesionist.
   Iar această deplasare a energiilor investite, trebuie făcută clar printr-o decizie CONŞTIENTĂ şi prin adoptarea unei atitudini INTERIOARE de PROFESIONIST.
   Altfel, ajungi să faci compromisuri care costă pe termen lung.
   Ştiu asta din practică.

Comments are closed.