Evoluţii tehnologice

 Ideea acestui articol mi-a dat-o Manuel Cheţa prin articolul său despre NuVinci.

Dat fiind faptul că m-am întâlnit în anii de muncă cu conceptul variatoarelor continui de turaţie prin anii 1983 – 1984, mi-a făcut o mare plăcere să aflu despre felul în care a evoluat o idee tehnologică superbă.

Dincolo de aplicabilitatea ideii, pe care o întrevăzusem încă la acea vreme, singura informaţie privind variatoarele continui, cred că am obţinut-o acum un an sau 2 şi era tot despre NuVinci. Dar atunci era ceva „de expoziţie”, un demo şi cam atât.

Astăzi, citind articolul lui Manuel şi văzând „la treabă” variatorul diferenţial, mi-am amintit de alte minunăţii.

Sursă: DIY Solar Panels

 Aşa încât, o să îl rog acum pe bunul nostru „tehnolog de serviciu” Manuel Cheţa, să îşi „întindă antenele” şi să ne spună ce s-a mai întâmplat cu:

  • Motoarele cu apă. Prin anii ’70, un inginer-cercetător de la INMT Institutul Naţional de Motoare Termice Bucureşti, a făcut demonstraţia unui motor cu apă. Ford şi Yamaha anunţaseră acum vreo 2 ani modele de autoturisme de oraş, motorizate cu motoare cu combustibil apă. Cred că mai e o companie care a anunţat, dar am uitat cine. Aşadar, pe când un Smart pe apă, în loc de gasoline? Pe când generatoare de energie electrică (grupuri electrogene) motorizate cu apă?
  • Desalinizarea apelor. Mă gândesc aici la tehnologii bazate pe siliconi, ştiut fiind faptul că astăzi, proiectarea unui compus chimic poate fi modelată pe calculator şi astfel se poate obţine formula chimică a siliconului necesar pentru a filtra apele puternic saline, fără a consuma cantităţi uriaşe de energie în scopul distilării şi obţinerii apei potabile. Las la o parte aplicaţiile legate de epurarea apelor!
  • Energie radiantă la energie electrică. Mă mai interesează şi sunt convins că pe mulţi dintre noi, de fapt PE TOŢI ne interesează, când vom putea avea convertori de energie radiantă la energie electrică, la preţuri accesibile şi mai ales, în magazinele obişnuite de „electrice”? Deci, Manuel, cum se prezintă AZI piaţa fotovoltaicelor (Vezi că ai fost la Siemens! 😛 ) Ce alte soluţii se vehiculează prin laboratoare şi expoziţii de inventică?


Vizualizări articol: (353)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

3 thoughts on “Evoluţii tehnologice


  1. Energia Radiantă obținută din energia electrică la moment este vârf de lance a tehnologiei electrice în domeniul încălzirii electrice, implementate și produse în serie, cu o eficiență de aproximativ 95%. Adică se utilizează Panourile Radiante cu infraroșu sau Plasmele Termice. Această tehnologie este o foarte bună alternativă utilizată pentru încălzirea încăperilor fiind utilizată energia obținută din resursele alternative de energie vânt sau soare, și în special mă refer la Soare – o sursă inepuizabilă de energie care în viitorul apropiat sper ca pentru majoritatea dintre noi va fi reală și nu va trebui să depindem de resursele energetice tradiționale, care în marea majoritatea lor sunt foarte ineficiente, mai ales încălzirea centralizată ceea ce este specifică pentru orașele mari din R. M. și nu numai.


  2. Tehnologia avanseaza mai repede decat ne putem da seamna, cine isi poate imagina ce inventii tehnologice ne pot rezerva urmatorii ani?

Comments are closed.