O lună la volanul bolidului Linux!

 Duminică, 23 septembrie 2012, s-a împlinit o lună de când am trecut de la Windows la Linux.

Pentru toţi cei care au citit cu plăcere articolele publicate până acum, o să fac o retrospectivă mai aparte a acestei aventuri.

Primul lucru pe care vreau să îl semnalez, este…

Cât durează tranziţia de la Windows la Linux?

Am constatat cu mare bucurie că printre cunoscuţii şi prietenii mei de pe net, există un interes destul de mare în trecerea la Linux. Prin urmare, e important să spun că, există cel puţin două abordări de bază:

 • Utilizator comun, aplicaţii de uz general, segmentul birotică, multimedia, internet, divertisment, gaming;

 • Mediu de producţie.

Fiecare dintre cele două abordări, prezintă particularităţi specifice, caracteristici foarte individualizate şi subgrupe foarte clare. A trece în revistă toate variantele de bază într-un singur articol, este imposibil, fiind vorba despre zeci de pagini cu informaţii esenţiale.

Amintesc totuşi că am 17 ani de calculatoare, mi-am „băgat nasul” în lumea Linux încă din 1997 aşadar acum vreo 15 ani în urmă şi e firesc să mă intereseze un alt nivel de abordare, mai complex şi cu grad de dificultate mai ridicat. Aşa cum spuneam şi în articolele anterioare, intenţionez să îmi adun notiţele într-o carte, care sunt convins că va ajuta pe mulţi să îşi formeze o imagine mai bună asupra a ceea ce înseamnă Linux ASTĂZI.

Aşadar, răspunsul la întrebarea din subtitlu, este dependent de experienţa fiecăruia. Mie, mi-a luat o lună, timp în care am explorat mai multe distribuţii, mai multe soluţii de backup/restore, mai multe programe, inclusiv serverele Apache, PHP şi MySQL, necesare studiului PHP dar şi testării a diferite aplicaţii web, gen LMS-urile Chamilo, Moodle, eFront sau CMS-uri ca WordPress, Joomla, Drupal, precum şi orice altă aplicaţie web de tipul database-driven.

Linux, pentru toată ziua!

Voi începe prin a spune câteva vorbe despre Linux, ca soluţie destinată consumatorului casnic.

Înainte de orice, mi se pare important să precizez că, Linux Mint 13, vine echipat cam cu tot ce îţi trebuie pe lângă casă: muzică, video, playere o menţiune specială pentru VLC Media Player, care este excelent şi sub Linux şi sub Windows! office (LibreOffice), internet (Mozilla FireFox), mail (Thunderbird).

Configurarea reţelei, a mers „unsă”, fără intervenţia mea, dar în cazul meu, având router şi switch, e mai simplu. Cine are calculatorul conectat ori la un hub ethernet, ori la un switch, are parte de configurare automată a parametrilor de reţea. Cine are nevoie să configureze PPoE direct pe conexiunea de cablu (divizorul digital de ADSL), există tutoriale pe net. Eu recomand însă Router, care e o soluţie mai bună şi poate fi configurat mult mai uşor, din browser, accesând fie 192.168.0.1 (Windows), fie 127.0.0.1 (Linux) pe lângă protecţia hardware pe care o oferă şi care e importantă.

Gaming machine. Maşina de jocuri, e pusă la punct destul de bine. Jocurile însă, necesită instalare manuală. În cazul meu, adaptorul video este un Intel şi am putut juca Warzone2100, cu o grafică foarte frumoasă, zoom in/out. Poate o să public un mic video cu scene din joc.

Ceea ce mi se pare însă mult mai important, este faptul că e o maşină cu care se poate învăţa, are tot ceea ce este necesar pentru a citi cărţi electronice, a redacta documente profesionale (pachetul LibreOffice – Writer), export în PDF, slideshow (Impress), grafică (Draw), calcul tabelar (Calc) şi chiar baze de date gen MS Access, care aici se numeşte LibreOffice Base.

Avem şi unelte de Backup/Restore, ceea ce este foarte important pentru siguranţa muncii noastre!

Instalarea este destul de simplă şi are o opţiune de instalare automată, unde configurarea sistemului este făcută automat, fără „dureri” gen partiţionare, dimensionare discuri, redimensionări, formatări, etc. Dezavantajul este că şterge tot discul şi ocupă tot spaţiul. Alternativa, este partiţionarea şi formatarea manuală (expert mode). Deşi sună înfricoşător, în fapt este o unealtă grafică ce permite o partiţionare foarte rapidă şi simplă, intuitivă.

Avem şi suport pentru limba Română, chiar de la instalare, dacă asta dorim. Traducerea este destul de bună, pentru cine este începător în calculatoare. Eu am rămas pe Engleză, pentru că mă oboseşte traducerea în Română, după atâţi ani de lucrat în EN.

De altfel, cred că se observă că scriu cu caractere româneşti (diacritice)!

 

În videoul de mai sus, am făcut o prezentare foarte scurtă a Linux 3 minute, ca să evit să plictisesc… din care se vede că desktopul XFCE seamănă destul cu Windows, are acelaşi gen de meniu în colţul stânga-jos, cu acelaşi gen de sub-meniuri.

Ceea ce mi se pare foarte important de precizat este faptul că avem un installer de software, pe care l-am prezentat în film, „Software Manager”, care permite instalarea oricărui program dintr-o listă de 60.00 de programe GRATUITE, fapt care sub Windows, este ŞI VA RĂMÂNE un simplu vis!

Mai mult decât atât, există şi un „Update Manager”, care, odată instalate aplicaţiile, are grijă să te anunţe când una din aplicaţiile instalate a fost actualizată de către autor/autori, deci actualizarea, e foarte comodă.

Altă trăsătură care îmi place mult, este File Managerul, sau File Explorer cum mai este el cunoscut (Windows Explorer, sub Windows) care permite utilizarea a două panouri, ceea ce simplifică mult operaţiile cu fişiere, mai ales când se pune problema să ai circa 58.000 de fişiere în arhiva curentă (56 GB!!), cum am eu…

Cam atât pentru astăzi!

În articolul următor, voi prezenta Linux, din perspectiva utilizatorului avansat, care face şi administrarea sistemului, întrucât aici sunt nişte aspecte mai deosebite.


Vizualizări articol: (560)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

2 thoughts on “O lună la volanul bolidului Linux!


 1. Si eu vreau sa-mi instalez pe hardul extern un Linux, insa inca nu sunt sigur daca hardul meu extern este vazut la pornirea sistemului sau numai dupa ce se incarca sistemul de operare, fiind pe USB.
  Al doilea fapt pentru care inca nu m-am apucat de treaba asta este ca inca nu sunt hotarat la ce Linux sa ma limitez.


  • O să mă strădui să scriu un articol pe tema asta.
   Mulţumesc pentru prezentarea situaţiei!
   Soluţia există, o cunosc şi am aplicat-o de câteva ori.
   Privitor la distribuţie…
   Depinde mult de ce vrei să faci cu Linux. Dacă vrei doar să experimentezi în vederea unei tranziţii line dar definitive către Linux, poţi începe cu o distribuţie Ubuntu sau Ubuntu based. Eu recomand călduros Linux Mint XFCE, eventual MATE, care este urmaşul desktopului Gnome, deci are o maturitate destul de solid verificată în timp. Pe vremea Red Hat 4.x, preferam Gnome în loc de KDE, care era complicat şi cerea resurse prea mari.

Comments are closed.