Linux Mint 13 XFCE

 Aşa cum spuneam în articolul precedent, este distribuţia distro în jargon pe care am preferat-o.

Cred că există mai multe argumente, dar încă de la început, m-a atras faptul că installerul identifică orice altă instalare de sistem de operare inclusiv Windows! sistemele de fişiere existente şi, în cazul când există o altă instalare de Linux, se oferă să facă o instalare paralelă, fără a solicita o repartiţionare, astfel încât, să poată fi rulate concurent mai multe versiuni de Linux. Acest aspect este extrem de important!

Desigur, pentru cei mai avansaţi, există maşina virtuală, care este o soluţie magnifică! Despre maşinile virtuale însă, în articolele viitoare.

Ca exemplu de medii desktop, chiar Linux Mint vine cu mai multe propuneri de versiuni: XFCE, KDE, MATE, LXDE. Detalii despre aceste Desktop Environnementmedii desktop se găsesc pe Wikipedia.

Impresii şi opinii de început

Localizarea. Alt aspect extrem de important este limba. Mai ales pentru cei care au dificultăţi cu Engleza, faptul că poate fi aleasă limba la instalare şi stabilită ca limbă implicită a sistemului de operare localizare se numeşte este un avantaj uriaş!

Fiind mai puţin amator de interfaţă în Română, am instalat localizarea în Engleză şi am adăugat tastatură Românească. Am şi testat în LibreOffice şi merge foarte bine!

Administrarea. Ca profesionist în calculatoare, am apreciat mult o serie de utilitare-sistem, precum şi numărul mare de aplicaţii disponibile spre instalare, din categoria „Sistem”. Am la dispoziţie pe lângă utilitarele comune, două programe de backup-restore copii de siguranţă şi restaurare fapt care îmi uşurează munca de administrator al mini-reţelei casnice.

Faptul că pot configura după voie iconuri, teme de desktop, culorile şi aspectul ferestrelor, butoanele de lansare a aplicaţiilor şi încă multe altele, este un avantaj enorm. Chiar dacă durează mult configurarea personalizată a desktopului, după ce am terminat, pot face un backup de nivel scăzut al partiţiei şi astfel, dacă ceva neplăcut se petrece, în circa 10 minute, toată munca mea se reface, având la dispoziţie sistemul funcţional, exact ca în momentul anterior deteriorării instalării, ca urmare a unei manevre de update sau o altă instalare de aplicaţie, mai puţin suportată de sistem!

Dacă ai citit articolele anterioare şi ştii că am pierdut un hard-disc, atunci înţelegi ce valoare are un set backup-restore.

Primul backup făcut, a fost ieri, când am ajuns la o configuraţie convenabilă şi pentru Monica. Deocamdată, lucrăm cu schimbul, când pe Windows XP când pe Linux, funcţie de nevoile mele de administrare şi actualizare ale Linux Mint. Dimensiunea datelor este de circa 6.700 MB (deocamdată!) iar a backup-ului, de 2000 MB, deci încape pe o jumătate de DVD!

O chestie care m-a dat gata AptOnCD este un utilitar despre care trebuie să studiez şi care promite să facă o imagine a pachetelor instalate cu apt-get, care poate fi restaurată în caz de „restrişte” şi poate fi rulată de pe un DVD! Este un depozit virtual, care înlocuieşte siturile web de pe care am făcut instalările. De ce e importantă? Pentru că instalarea de aplicaţii noi e foarte mare consumatoare de timp, făcându-se aplicaţie cu aplicaţie, cu login ca superuser, ceea ce este foarte stresant! Astfel, pe lângă opţiunea de backup la nivel scăzut a întregii partiţii, pot avea la îndemână mijlocul prin care pot realiza versiuni de Linux foarte personalizate. Despre asta însă, voi vorbi când voi aborda chestiunea maşinilor virtuale, care îmi deschid perspective colosale!

Foarte pe scurt, am deja în plan o soluţie care poate să îmi rezolve rularea unor aplicaţii Windows FREEWARE, sub Linux, fără să am nevoie să instalez Windows! Soluţia este alta decât Wine, pe care l-am testat şi are funcţionalitate destul de limitată.

Aplicaţiile şi instalarea de noi aplicaţii. Spre deosebire de Windows, orice versiune, în Linux, există ceea ce se numeşte „Software Manager” Administrator de aplicaţii software care îmi oferă o listă cu programele disponibile pentru instalare şi o descriere a acestora, precum şi mijloacele necesare instalării/dezinstalării centralizate. În lumea Windows, trebuie să răscoleşti pe net, să întrebi în stânga şi în dreapta „Cum şi cu ce se face X chestie?”, apoi să studiezi cum poate fi obţinută, instalată şi abia după aceea, citeşti manualele, dacă ai avut noroc şi totul a mers „ca la carte”. Dacă se petrece însă ceva, iar răscoleşti, să afli despre ce este vorba, dacă şi cum se poate rezolva, etc…

 După cum am spus, în Linux, am un program care gestionează toate sursele de programe testate, verificate şi răs-verificate de către profesionişti şi cu ajutorul căruia, pot obţine rapid informaţii despre programele disponibile.

În prezent, există 59.837 de programe dintre care pot alege ceea ce vreau eu să instalez! Sunt grupate pe categorii şi am funcţie de căutare, aşa cum se vede din captura alăturată!

Rularea sistemului de operare. De la început, trebuie să recunosc, mă aflam ca într-o junglă semi-întunecoasă! Totul foarte nou, foarte multe din cunoştinţele mele legate de programele utilizate sub Windows trebuiau actualizate la noul sistem de operare. Practic, este nevoie să descopăr care aplicaţie Windows corespunde cu care aplicaţie Linux, dar mai ales, care sunt diferenţele şi cum pot fi ele compensate, acolo unde e cazul!

E foarte asemănătoare cu situaţia în care ne aflam după aterizarea pe aeroportul din Salonic, pe 30 aprilie 2009! Alfabet necunoscut, limbă necunoscută, ţară necunoscută, oraş necunoscut.

Există însă o mare deosebire faţă de acea situaţie: comunitatea online Linux!

Rularea sistemului de operare, este până acum, excelentă! Foarte puţine reboot şi doar după două actualizări ale unor componente ale kernelului, spre deosebire de Win, care cere restartare după fiecare program mai serios instalat! Iar de instalat, am instalat o grămadă!

O scurtă listă: OpenShot, PiTiVi, KDEnlive, RecordMyDesktop (captură şi editare video), Audacity (audio), LAMP (Serverul HTTP Apache + PHP + MySQL), interfaţa audio Behringer UCA 222. Am testat şi Lexicon Lambda şi a văzut-o!

Sigur, sunt enorm de multe de făcut în continuare, dar momentan, laptopul Dell este perfect funcţional, avem majoritatea aplicaţiilor strict necesare pe el, avem un backup făcut deja şi totul a mers bine, până acum!

Cum spuneam, mai este enorm de mult de muncit, dar sunt chiar entuziasmat de posibilităţile pe care mi le oferă lumea Linux şi la general vorbind, FOSS, despre care am amintit în al doilea articol.

Mă opresc aici şi mâine, voi vorbi mai departe despre ceva ce m-a interesat în foarte mare măsură: Editarea video sub Linux.

[Va urma…]


Vizualizări articol: (613)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

One thought on “Linux Mint 13 XFCE


 1. Încep să înţeleg cam ce simţeau exploratorii…
  De câteva zile sunt într-o adevărată junglă, în care multe lucruri par că seamănă cu ceva cunoscut, dar sunt ceva mai altfel.
  Între timp, mi-am mai dat seama care e importanţa înregistrării fiecărui pas făcut. E oarecum asemănător cu lucrul învăţat la Gimp… Atunci când e lucrarea mai complicată, poţi salva fiecare imagine, fiecare pas pe care îl parcurgi.
  LibreOffice seamănă cu OpenOffice de la Windows. Am lucrat cu el şi merge foarte bine. Deja am şi publicat un articol…
  Mult succes, exploratorule!
  Pe lângă tine mai ai unul care încearcă să ţină pasul, atât cât poate. Poate mai vin şi alţi curioşi pe lângă noi… cine ştie? Orice este posibil!

Comments are closed.