Linux — mediul de producţie

 Vorbeam ieri, despre aspectele generale ale Linux, ca mediu de producţie. Mai departe însă, voi ramifica.

Aici, singura abordare firească e să împart pe categorii de activităţi. Şi asta, deoarece din perspectivă profesională, e puţin probabil ca un profesionist, fie el şi în devenire, să vrea o maşină „all-purpose” bună la toate, ca o fată-n-casă…

Iată mai jos, principalele activităţi din categoria producţie:

 • Webservere şi aplicaţii web. Aici, să foarte bine Linux, de când îl ştiu eu! Am instalat fără probleme LAMP, deşi a trebuit să îl iau de pe net, pentru că din Software Manager, lipsea. Am adăugat în lista Repository adresa şi totul e OK. Am deci şi un server web local, pe care pot testa de pildă cam cât consumă pluginurile WordPress, din perspectiva sistemului de operare. Pentru asta, poate fi folosită comanda top, care listează funcţie de modificatorul utilizat, atât consumul pe CPU cât şi cel de RAM la nivel de proces (aplicaţie), eventual sarcina asupra MySQL, toate informaţii critice pentru buna funcţionare a WordPress (sau alt CMS) şi în ultimă instanţă, pentru alegerea altui tip de hosting, dacă e cazul. De sub WordPress, pluginurile raportează valori aproximative, datorită unor restricţii de acces la serverul PHP. Poate că se poate negocia cu hosterii, dar e mai puţin probabil pentru un începător. O altă aplicaţie pe care am instalat-o, este LMS-ul Chamilo. M-am oprit la Chamilo, pentru că prezintă facilitatea de a realiza pachete de cursuri conforme SCORM 2004 şi pentru că există doar două editoare (authoring tools) disponibile sub Linux, respectiv Reload, care funcţionează foarte prost, aproape de loc aş spune şi eXe, care din păcate, este pe 32 de biţi şi experienţa avută cu aplicaţiile pe 32 de biţi rulate pe 64 de biţi, a fost destul de frustrantă deja… Şi mă refer de pildă la Sweet Home 3D, care consumă pentru randarea unei singure imagini cu RayTracing, cam 200 minute în versiunea 32 bit şi 130 minute, în versiunea 64 bit, la 800×800 pixel. Ambele procesoare au stat la 100%… M-am referit la Sweet Home 3D, deoarece este o aplicaţie Java, care prin urmare, foloseşte JRE pentru a rula.

Mai sus, este o imagine a casei noastre, la care lucrăm serios de tot! :)

Execuţie: Sweet Home  3D, RayTracing, 700×700 pixel

 • Editare video. Aici în ultima vreme, văd că s-au schimbat multe! Am instalat manual următoarele: OpenShot, KDENlive şi PiTiVi. Cu ultimul, am fost foarte dezamăgit! Se pare că e o chichiţă şi cred că este vorba despre lucrul cu formatul OGV (Ogg Video), pe care l-am folosit cel mai mult în teste. Oricum, în format MPEG 2 şi AVI, se pare că lucrul este confortabil. În formatul OGV, am impresia că e necesară după importul materialului brut, o conversie într-un format mai puţin comprimat. OGV totuşi, din perspectiva distribuţiei pe net, e cel mai bun format, având o calitate a imaginii şi o dimensiune a fişierelor, de invidiat! Din păcate, costul este încă… lipsa unui editor video capabil să lucreze NATIV cu acest format… Faţă de ce era acum 5 ani însă, e mult, mult mai bine! În fine, producţia video care mă interesează este zona educaţională, tutoriale video. Aici, am RecordMyDesktop, care funcţionează excelent cu orice interfaţă audio. Dezavantajul constă în formatul unic de ieşire, care este tocmai OGV…

 • Editare audio. Precizez că am testat pe partea de audio-audio recording chipsetul integrat al Intel, Intel HD Audio, cu care este echipată placa de bază a Dell Inspiron N 5030, apoi Behringer UCA 222 (USB), Respectiv Lexicon Lambda. Aş mai avea de testat Behringer Xenyx 1204, dar de vreme ce a mers foarte bine UCA 222, e puţin probabil să apară probleme cu Xenyx. Xenyx, e un mixer pe 16 canale (8 + 2×4) cu interfaţă audio USB. Extrem de util într-un home studio, unde costurile unui echipament mai sofisticat, sunt absolut nejustificate. Ca software testat, am folosit momentan Audacity şi m-am oprit, respectiv RecordMyDesktop, care merge excelent cu Lexicon Lambda. Documentarea pentru MIDI, mi-a luat cam 20 de ore, chiar dacă am scris două cărţi pe tema „Studioul de acasă”. Volumele 1 şi 2 ale seriei „Studioul de acasă”, tratează perspectiva Windows. Acum trebuie să merg mai departe cu Linux şi cred că e important din această perspectivă, mai ales că echipamentele audio-video costă ceva. Mai ales pe partea de audio… Şi o spun în cunoştinţă de cauză! În fine, o remarcă de final, referitoare la realizarea audio-book sub Linux. Ceea ce am prezentat în volumul 1 „Studioul de acasă”, rămâne valabil şi sub Linux. Am făcut teste cu Audacity şi totul merge excelent, deci indiferent de sistemul de operare, realizarea audio-book şi a unui mic studio de înregistrări audio ACASĂ, sunt la fel de posibile sub ambele sisteme de operare. Sub Linux însă, scad costurile cu cel puţin 140 euro costul sistemului de operare Windows! Dacă mă gândesc la faptul că în 140 euro intră un controller MIDI foarte bun şi un microfon la fel de bun, plus o interfaţă audio pentru microfon… Behringer C3U de pildă, vine cu interfaţă USB, dar poate fi cumpărată una foarte ieftină, sub 70 euro (Lexicon Alfa), caz în care, construirea unui studio audio se reduce practic la o interfaţă audio de calitate, pentru că economia cu sistemul de operare, reduce costurile exact la interfaţa audio. Dacă am în vedere începătorul 100%, se poate folosi o cască cu microfon şi interfaţa audio onboard.

Cam atât, deocamdată! După ce voi sistematiza materialele documentare ale cercetării de care am amintit, voi reveni cu un al treilea episod despre Linux, ca mediu de producţie. Evident, vreau să pun cap la cap propria mea experienţă cu ceea ce am găsit important pe domeniul audio mai ales, care mă interesează la fel de mult ca şi video.

Pe mâine aşadar şi lasă-mi la comentarii, întrebările tale legate de ce vrei să faci online, de programele de care ai nevoie şi voi reveni cu răspunsuri „la obiect”!Vizualizări articol: (548)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

3 thoughts on “Linux — mediul de producţie


 1. îmi par așa de ciudate articolele astea. ai o postura foarte serioasa si observ ca tu consideri foarte puternic mesajul ce il transmiti, ori parca am impresia ca vrei si tu sa crezi ca are o importanta cumva ceea ce faci in tot acest timp la pc, poate ajuta pe cineva… poate, cine stie.

  ai omis de productia grafica, foto,design,paint.

  eu nu fac productie video de exemplu, dar lucrez cu imaginea (mi-ar place sa stiu ceva din experienta ta pe subiectul asta).
  apoi la productia audio… poti fi mai explicit?
  Ori poate tu aici prezinti asa sumar ceva… pe mine ma intereseaza mai profund. De exemplu pe windows lucram cu adobe audition sau cool edit pentru editare, si reason 4 (numi suporta 5), pentru creatie. Reason pentru Linux, gasesc, dar pentru audition nu prea am inlocuitor… ori nu stiu eu… exista alternative incercate si recomandate pentru editare profi la audio?


  • Bogdan, acesta este blogul meu şi scriu în primul rând pentru mine!
   Prin urmare, evident că sunt serios, pentru că mă iau foarte în serios şi pentru că mă respect!
   Cât priveşte importanţa articolelor, asta e la latitudinea celui care citeşte.
   Referitor la producţia audio, am scris deja 2 cărţi pe tema asta. Prima e disponibilă deja pe blog, la categoria “Produse şi servicii”. “Studioul de acasă, Vol 1”.
   Al doilea volum, apare în curând. Va fi probabil şi un al treilea, în care voi vorbi de pe poziţia Linux. Poate şi un al patrulea, cine ştie?
   Momentan, mă documentez, experimentez, ceea ce înseamnă MULTĂ MUNCĂ şi mult TIMP.
   Cât despre “ce şi cum” se face, ai la dispoziţie albumul “Beginnings”. A fost realizat cu Korg PA 500, Kore Player şi Podium Free iar înregistrările audio, cu Audacity. A! A mai contribuit la realizare şi Şerban Stănescu…
   “Mai profund”. Mai exact, ce înseamnă “mai profund”?
   Citeşte volumul 1 “Studioul de acasă”. Când va apare, citeşte şi volumul 2, volumul 3.
   Sau, dacă vrei să fii tu “mai profund”, atunci caută cu Google şi o să găseşti ce vrei tu, la ce fel de profunzime vrei. Sau mai corect spus, la ce nivel de profunzime poţi să ajungi! 😉
   Ca să merg “mai în profunzime”, am nevoie de vreo 2 ani şi vreo 7000 euro. Dacă mă sponsorizezi tu, atunci îţi fac în schimb cadou cartea pe care o voi scrie DUPĂ ce merg mai în profunzime! Cu dedicaţie şi autograf!
   Ce zici? Facem târgul? Tu cu sponsorizarea şi eu cu profunzimile?

Comments are closed.