Linux! Libertatea de a alege

 Bine te-am regăsit!

Am făcut o pauză lungă, constrâns fiind de nişte împrejurări mai puţin previzibile.

Povestea pe scurt, sună cam aşa:

 • 4 februarie 2011. Cumpărăm un laptop Dell Inspiron N5030.
 • 16 august 2012. Hard discul (HDD) de la Dell se defectează, devenind inutilizabil odată cu el şi noul laptop. Toată arhiva cu lucrările Monicăi, toate video-urile la care am muncit, sunt duse pe apa Sâmbetei! Lipsa unui HDD extern pe care să pot face backup şi-a spus cuvântul.
 • 22 august 2012, ora 14:00. Am făcut efortul de a cumpăra HDD nou pentru Dell. Am cumpărat şi un HDD extern de 2TB, special pentru stocarea materialelor de pe Dell.
 • 22 august 2012, ora 16:00. Am început demontarea laptopului. După circa două ore, în care includ şi operaţiile de partiţionare şi formatare, era perfect funcţional.
 • 22 august 2012, ora 18:10. Am răscolit prin arhiva pe DVD după backup-ul făcut pentru Dell. Am început operaţiunile de restaurare. După circa o oră şi jumătate, am văzut prima pagină web în Chrome.
 • 22 august 2012, ora 19:50. Am decis să trec la instalarea programelor. Windows 7 cere reboot…
 • 22 august 2012, ora 20:10. Mă aflu în faţa unui ecran semi-text care îmi spune că W7 e în incapacitatea de a porni, deoarece îi lipseşte un dispozitiv critic. Ştiam despre ce este vorba. Dispozitivu l „critic”, este HDD-ul ars. Aşa a început infernul!

 

Aşa mi-am adus aminte că, sub Win, de la XP încoace, e interzis să faci upgrade la calculator fără aprobarea scrisă sau verbală via telefon a companiei Microsoft. Eşti considerat din start infractor o încălcare a prevederilor de drept internaţional, premisa nevinovăţiei! şi trebuie să dovedeşti sau măcar să convingi pe cineva de la MS că deţii o licenţă legală, că ai factură, etc., etc., etc.! Apoi un pomelnic de explicaţii şi dovezi cum că ai cumpărat ceva nou şi a fost nevoie să rebootezi sau Doamne fereşte!! să reinstalezi sistemul de operare.

Aşadar, după toată povestea, la finele zilei, mă aflam în faţa unui calculator care, teoretic era „întreg”, dar nefuncţional!

Alternative? Da…

 

 1. Să mă duc la magazin şi să cumpăr un disc cu Win 7. Ce contează că am dat 140 euro pe instalarea de pe laptop, când l-am cumpărat? Tarif minim, 140 euro.

 2. Re-activare. Să mă duc la magazinul de la care am luat laptopul şi să cer deblocarea (re-activarea) instalării curente. Pentru că, despre asta este vorba, în fapt! Tarif minim, 50 euro.

 3. Să renunţ la Windows şi să instalez Linux. Există peste 400 de sisteme de operare Linux, toate gratuite!

Dintre acestea, cele mai cunoscute distribuţii, sunt Debian, Slackware, Red Hat, Mandriva, OpenSuSE, Ubuntu, Xubuntu, Xandros, Knoppix.

Mă opresc aici şi voi continua în articolul următor. Toţi cei interesaţi de Linux şi migrarea pe Linux, vor putea citi articolele pe tema Linux, accesând categoria Linux.

[Va urma…]


Vizualizări articol: (579)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

4 thoughts on “Linux! Libertatea de a alege


 1. Pai bine ai revenit Serban! :) cam trista povestea asta…e aiurea sa pierzi tot peste noapte si apoi sa muncesti sa refaci si iar sa “te uiti lung”. imi pare foarte rau pt voi si pt Monica, de cand mi-ai spus de atunci…:(
  Important este ca se va rezolva si ca pana la uma voi aveti in cap tot ce ati piedut trebuie doar sa le repuneti pe “hartie”. Stiu…timpul e cea mai mare problema! si la mine a devenit un “dusman” timpul asta…simt ca raman mereu fara el si mi-e greu sa decid care lucruri sunt importante, care urgente, etc…sa pot sa-l distribui mai bine! din pacate pt mine toate sunt urgente si importante! :(
  V-am simtit lipsa si va asteptam la catedra din nou, avem nevoie de lectii proaspeteee!
  Pana atunci multa odihna dupa zilele astea si sa veniti cu forte proaspete!
  Salutari pentru Monica si sa ne auzim cu bine!


 2. Acum înțeleg mai bine în ce situație te-ai aflat zilele acestea, și despre ceea ce am vorbit pe Facebook, voi fi pe aproape și voi sorbi tot feedback-ul de la tine, fiindcă apreciez și îmi place și mie una din distribuțiile de la linux – Ubuntu o folosesc în paralel cu Wind.
  Dar de ce spui ca informația s-a dus pe apa sâmbetei? Defectul este ireparabil?
  Eu acum sunt în testare a unei aplicații utilizată în cloud care se instalează pe Chrome se numește ZeroPC este ca un sistem de operare unde faci stocarea informației pe Google Drive, DropBox, Skydrive și încă câteva servicii de stocare gratisă a informației interfața grafică este nativă Wind. Dacă voi vedea că este bună alternativa găsită voi reveni cu detalii.


  • Hardul este inoperant. Ceva s-a deteriorat în el. Om vedea ce şi cum, cu timpul.

Comments are closed.