Începător în lumea Linux

 După o lungă şi extenuantă perioadă de muncă, pot spune că am o maşină Linux funcţională. Ştiu, mulţi îşi închipuie că am un browser internet şi un instant messenger. Dacă acesta este cazul tău, atunci te voi dezamăgi crunt, pentru că am în spate 17 ani de calculatoare şi la mine, „maşină funcţională”, înseamnă cu totul altceva decât „clicknext—click—dublu-click”.

O listă cu sarcinile duse la bun sfârşit şi programele testate, se întinde pe vreo două pagini cel puţin şi dacă e să dau şi detalii, iese o carte. Ceea ce de fapt, este deja programat!

A scrie o carte pe tema Linux însă, e o provocare de nivel foarte înalt…

Observ că în ciuda aspectelor particulare ale Linux, din ce în ce mai mulţi încep să instaleze şi să folosească Linux. Semn bun, zic eu!

Primii paşi în lumea Linux, la mine înseamnă cu totul altceva decât se poate crede. Înseamnă că lucrez efectiv pe Linux.

Acest articol, e scris de pildă sub Linux, cu LibreOffice Writer.

Până să ajung însă în acest punct, am avut de înlăturat foarte multe obstacole şi m-am confruntat cu mari dificultăţi. Unele încă persistă şi soluţiile, sunt încă de domeniul dezideratului. Dar despre asta, în alt articol.

Iată principalii paşi pe care i-am încadrat în categoria „Primii paşi în Linux”:

  • Instalare. Am instalat până astăzi, 9 distribuţii Linux, care mai de care mai promiţătoare… în teorie. În practică, există dificultăţi majore, care sunt legate mai ales de conflictele majore de interese între lumea comercială şi lumea liberă. Şi când spun asta, mă refer înainte de orice la oamenii pentru care viaţa înseamnă bani şi valoarea unui om, se măsoară în numărul de zerouri de după prima cifră diferită de zero, a totalului averii personale. Astfel, instalarea Linux astăzi, e la fel de simplă ca la Windows, cu unele mici particulartităţi. Pentru cineva care vrea o maşină uzuală, e chiar foarte simplă şi se rezumă la vreo trei-patru clicuri de mouse! Alegerea limbii, a tastaturii şi a orei locale, apoi crearea unui utilizator. În rest, face totul installerul. Pentru cineva care vrea mai mult decât o maşină internet-office-multimedia, chestiunea se complică exponenţial… De ce? Iată în continuare câţiva paşi „suplimentari”, pe care majoritatea îi ignoră, deşi sunt obligatorii!

  • Backup. Orice sistem de operare are nevoie de backup. De pildă, pentru că ţi se arde HDD-ul şi ajungi în situaţia de a rămâne o vreme fără calculator. Cel mai grav însă este că rămâi fără toată munca şi asta ca „bonus”! va trebui să instalezi totul de la zero, apoi să configurezi aplicaţiile de care ai nevoie. Şi asta, e o sarcină care poate dura zile la rând. Motivele pentru care este aşa, sunt multe şi o parte dintre ele, au drept cauză aceeaşi dispută de decenii între partizanii comerţului cu idei adică brevetarea ideilor şi în general a orice poate fi brevetat în scopul vânzării sau a intentării de procese de încălcare a copyright (dreptului de autor) în defavoarea comerţului onest şi autentic cu valori.

  • Restaurare. Procedura de restaurare a unei instalări de sistem de operare, este obiectivul final pentru care facem un backup! Desigur şi pentru salvarea datelor, dar asta poate fi făcută şi prin simplă copiere, deci este mult mai simplu decît backupul unei partiţii cu sistem de operare pe ea. Dacă realizarea unui backup e o sarcină mai mult ori mai puţin dificilă funcţie de experienţa fiecăruia abia la restaurare (Restore) se vede ce am reuşit să facem. Aici, am avut mai multe dificultăţi. După efectuarea primului backup, am crezut că totul va fi OK. Din nefericire, la finalul operaţiei de backup, au apărut nişte mesaje de avertisment. Consecinţa a constat în faptul că, după restaurare, a rezultat un calculator fără sistem de operare! Deci, timp pierdut… În final, am schimbat metoda şi am reuşit. Cel puţin în privinţa protejării muncii de instalare, actualizare, configurarea sistemului de operare, instalarea şi configurarea aplicaţiilor. Detaliile, presupun cunoştinţe şi practică în partiţionarea şi formatarea mediilor de stocare permanente, deci trec peste ele… Ca fapt divers, instalarea standard ocupă 8 GB în vreme ce aşa cum l-am configurat eu, ocupă 13 GB. Diferenţa, înseamnă programe. Programe gratuite!

  • Programele. Instalarea şi configurarea noilor programe, prin contrast faţă de Windows, înseamnă o muncă ce beneficiază de o bază de date întreţinută la zi, care la momentul când am început 22 august 2012 număra 59.837 pachete cu programe, iar acum, la 16 septembrie 2012 (sub o lună!) numără 60.747 pachete! Adică, 910 pachete noi! Asta înseamnă lumea liberă: în medie, 38 de pachete noi ZILNIC!

  • Administrarea sistemului şi update. Toată lumea care foloseşte Windows ştie ce înseamnă un driver prost sau prea vechi sau, mai grav, unul lipsă! Dacă în Windows actualizarea automată se face doar la sistemul de operare, la Linux, actualizarea se face la toate programele instalate, cu acelaşi update manager, care mă anunţă dacă am ceva nou de instalat! Aseară am făcut ultima actualizare! Precedenta, fusese făcută cu o zi în urmă! Pe sistemul meu, am „doar” 2507 pachete instalate! OK… Dacă la actualizare stăm bine, la capitolul administrare, sunt multe dificultăţi. Poate chiar prea multe… deşi menţinerea în stare de funcţionare este relativ uşoară pentru o maşină standard, adică multimedia şi office, pentru o maşină destinată producţiei, sunt o mulţime de obstacole de înlăturat. Şi aici, intră în discuţie programele care trebuie instalate pe lângă cele deja instalate. Apoi configurarea celor existente, plus cele suplimentare, care înseamnă foarte multe ore de muncă! Pentru cine are idee ce înseamnă asta, valoarea unui backup funcţional, care este una din sarcinile de bază în administrarea unui sistem, devine inestimabilă! Ca exemplu, instalarea mea curentă, are 27 GB, cu tot cu datele personale, la care se adaugă încă 23 GB care înseamnă două maşini virtuale, una pentru teste Linux şi alta pentru teste DOS.

Mă opresc aici cu „primii paşi”. În articolul următor, voi vorbi despre un subiect drag mie: eLearning.

Să auzim de bine!


Vizualizări articol: (568)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

2 thoughts on “Începător în lumea Linux

Comments are closed.