Editarea video sub Linux

Una din activităţile foarte importante şi foarte necesare în ziua de astăzi, este editarea video. Ca să subliniez importanţa acesteia, voi aminti doar despre tutorialele video, pe care le consider instrument de bază în învăţământul modern aşa cum am arătat şi chiar am argumentat în teza pentru licenţă la cursul postuniversitar de calculatoare bazat pe partajarea resurselor şi a competenţelor.

Dacă vom continua să stresăm profesorii supunându-i la supliciul repetării aceloraşi şi aceloraşi fraze, lecţii, expuneri, e lesne de înţeles că într-un timp scurt, vor ajunge la plafonare şi deprofesionalizare.

Tutorialele video, sunt poate cea mai comodă metodă de a conserva şi stimula impulsul, elanul creator! Dar în acelaşi timp, sunt o metodă mult mai rapidă şi mai eficientă de transmitere a informaţiilor.

Chiar dacă pentru o vreme învăţarea editării poate fi anevoioasă, după însuşirea deprinderilor minimale, pot fi realizate multe materiale de studiu.

Dacă în lumea Windows există mai multe variante de a realiza aceste materiale video începând de la materialul brut, transferul filmărilor cu cameră digitală şi respectiv capturile ecranelor calculatorului „Screencast” cum se mai numesc şi respectiv de a le prelucra, lumea Linux a fost în mare suferinţă în acest domeniu, timp de foarte mulţi ani.

Ca parte a testelor efectuate în ultimele zile, a fost şi subiectul editare video neliniară sub Linux.

Deşi urmăresc evoluţia Linux încă din 1997, până astăzi, a fost imposibil să pot spune că sub Linux se poate duce la bun sfârşit un proiect video, chiar şi într-o formă rudimentară.

Astăzi, lucrurile s-au schimbat mult în bine!

Am descoperit acum circa 3 ani în urmă, un proiect care mi s-a părut interesant: OpenShot. Ei bine, intuiţia m-a călăuzit corect şi astăzi, OpenShot este o aplicaţie care oferă elementele de bază necesare pentru realizarea unor filme bune!

Având în vedere timpul foarte redus avut la dispoziţie, am putut realiza doar un mic demo de circa 40 secunde, pornind de la un material înregistrat pe Linux cu aplicaţia RecordMyDesktop, apoi prelucrat cu OpenShot şi exportat în mai multe formate comune (avi, mp4, mpeg).

În afara acestor două programe, mai avem şi rulează sub Linux Mint deci sub orice Ubuntu practic PiTiVi şi KDENlive.

Acum, câteva cuvinte despre aceste aplicaţii.

 1. RecordMyDesktop. Am făcut cunoştinţă cu el prin 2007 şi am fost uluit de calitatea înregistrărilor realizate cu acesta! Ceea ce m-a încurcat foarte mult la acea vreme, a fost faptul că materialul putea fi folosit doar ca atare, fiind imposibil de editat şi finalizat chiar şi sub Windows, datorită formatului (ogv) adică, al codecului folosit, care este Teora-OggVorbis. La acel moment, lipsea complet suportul pentru ogv, în toate aplicaţiile chiar şi cele profesionale. Ca atare, publicarea unor materiale video în formă brută, era prea puţin atrăgătoare. Pentru cei care au lucrat şi ştiu, în timpul înregistrării unei sesiuni desktop, se pot petrece tot felul de incidente şi a publica astfel de materiale, este o dovadă clară de lipsă de profesionalism. Totuşi, calitatea înregistrărilor şi simplitatea lucrului sunt remarcabile, în ciuda faptului că dezvoltarea programului, s-a oprit în 2008.

 2. OpenShot. Am făcut cunoştinţă cu OpenShot prin 2008. La acel moment, era în stadiu de promisiuni. Astăzi însă, este un program care lucrează bine şi permite prelucrările de bază. Interfaţa este prietenoasă şi, după instalarea codecurilor pentru formatele aflate în dispută (nesuportate oficial), poate fi prelucrat practic orice material video în formatele comune. Astfel, am reuşit să editez şi să montez un scurt video folosind două mici înregistrări făcute cu RecordMyDesktop şi lucrul, a fost mai mult decât mulţumitor! Are număr de piste audio/video limitat doar de resursele calculatorului. Foarte curând cred că voi realiza un proiect ceva mai mare, în care voi face o prezentare a Linux Mint, pentru cei interesaţi. Interfaţa seamănă oarecum şi lucrează cam ca cea a Ulead Video Studio, actualmente Corel Media Studio.

 3. KDENlive. Cu acest program, am făcut cunoştinţă abia în 2010. Din câte pot să îmi dau seama, ţinteşte să devină un program profesional. Am făcut doar o randare simplă a aceluiaşi proiect pe care l-am realizat în OpenShot. Fiind mult mai complex şi mai greu de „ghicit” la prima vedere, l-am lăsat pentru mai târziu. Oricum, interfaţa este mult mai complexă decât la OpenShot, apropiindu-se de Sony Vegas Video, Adobe Premeiere şi Avid.

 4. PiTiVi. Deşi este preferatul mai multor distribuţii Linux, pe mine, m-a dezamăgit total. Interfaţa este greu de înţeles deşi pare simplă. Exportul este un coşmar. Din 8 tentative, 7 au fost eşecuri. Pe la 20% s-a „înţepenit”, fiind nevoie să închid procesul, deoarece aplicaţia refuza să mai răspundă la comenzi. E greu de spus dacă aplicaţia este răspunzătoare de comportamentul eretic, dar prima impresie a fost extrem de dezagreabilă. Poate că eu sunt răspunzător de proasta funcţionare, deşi de vreme ce am reuşit să instalez celelalte 3 programe şi să le folosesc cu succes, e loc mult de discuţie… Pe de altă parte, compatibilitatea pachetelor este un subiect faimos şi în Windows, deci, orice este posibil. Aşa cum am spus însă, ca primă impresie, sunt dezamăgit, cu atât mai mult cu cât acest program are cam aceeaşi vechime cu OpenShot, poate chiar ceva mai mult. Poate că o discuţie pe forum mă va lămuri, dar deja îmi pun întrebarea „Cui prodest?”.

Acestea fiind spuse, vă invit să vizionaţi un clip de 40 secunde, făcut integral sub Linux, inclusiv uploadul pe Tube.


Vizualizări articol: (1130)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

5 thoughts on “Editarea video sub Linux


 1. Si eu fac editare video. Chiar eram curios de un editor bun pentru linux. In momentul de fata folosesc premiere in windows, dar si pe mac…Am observat in articolele tale precedente cateva softuri compatibile atat cu linux, cat si cu MAC. Maine o sa le testez pe un HDV sa vad cat de bine functioneaza.


  • Salut, Yamasha! :)
   Pe moment, încă testez. videoclipul, l-am făcut de astă dată cu KDENlive. Are mult mai multe opţiuni, dar reversul medaliei este că un începător va învăţa mai GREU. Pentru începători, recomand OpenShot, deşi e de nivel mediu. Am testat PiTiVi, dar sunt dezamăgit. Poate datorită instalării particulare pe care o am eu? Posibil. Ceea ce am remarcat însă comun la toate: formatul OGV, este foarte dificil de prelucrat direct. E nevoie de conversie intermediară. Am testat până acum AVI şi MPEG. Voi reveni în articolele viitoare.
   Referitor la articolul tău “Gaming machine”…
   Un singur lucru lipseşte la maşina aia: ALTĂ DESTINAŢIE, mai inteligentă!
   O astfel de maşină, costă 800 – 900 euro. Ştiu foarte bine pentru că vreau şi eu un desktop mai puternic, după ce trec de faza laptop+Linux producţie şi home.
   totuşi, a da 900 euro pe o jucărie, mi se pare… În fine, mă abţin de la alte comentarii. Am zis ce aveam de zis.
   În rest, pot spune că aceea e o maşină pentru editare video SUB LINUX. Sub Windows, trebuie cel puţin LightWorks, deşi sunt convins că Avid rulează la fel de bine! Altfel, ai 3 procesoare care dorm. Bani aruncaţi pe fereastră, altfel spus.
   Cred că merge şi editare audio, mai puţin sigur sunt pentru varianta HT 7.1, unde e vorba despre procesare pe 8 canale simultan şi depinde de complexitatea materialului randat pe fiecare canal în parte. totuşi, “ochiometric”, cred că merge, chiar dacă ceva mai lent. Eventual salţi de la 8 GB la 16 GB RAM, placa parcă suportă până la 32 GB. AsRock îmi place, mai ales versiunile pentru Intel iCore, care au 4 sloturi DIMM. La AMD încă sunt pe dinafară, deşi preferam într-o vreme.


 2. Constat,bucuros,ca exista oameni care publica astfel de articole(educationale,cred eu)si astept,cu tot optimismul de care sunt in stare,sa ma bucur si pe viitor de altruismul celor ca dumneavoastra.
  Domnule Stanescu,eu,ca incepator in linux,va felicit.


  • Salut, Tudor!
   Mulţumesc pentru cuvintele frumoase!
   O să îţi spun că TOŢI evaluăm pe bază de comparaţie, deci…
   Şi eu mă consider începător.
   În opinia mea, 17 de Windows versus 4 luni de Linux — zi de zi, desigur! — înseamnă tot “începător”.
   Sigur, raportat la cineva care are puţine ore de lucru, e ceva diferenţă.
   Totuşi, prefer să mă consider ÎNCEPĂTOR.
   Asta îmi aminteşte că oricâte aş şti, există sigur cineva care ştie ceva diferit de ce ştiu eu.
   Vârsta e irelevantă!:) COMPETENŢA respectivă contează! :)
   Închei spunând că, în limita timpului disponibil şi a competenţelor mele, voi mai publica articole despre Linux.
   Este însă o probabilitate mai mare să le public pe celălalt blog al meu, pentru că am o acoperire mai mare aşa.
   http://www.sserbanro.com

Comments are closed.