Ce Linux să alegi?

 În articolul precedent, am expus unul din răspunsurile posibile la întrebarea „De ce?” Linux.

Fără îndoială, pentru cineva cu experienţă în administrarea calculatoarelor, sunt mult mai multe răspunsuri, pe lângă faptul că e GRATUIT şi e LEGAL să instalezi oricâte sisteme de operare, pe oricâte maşini vrei, să-l dai cui vrei, etc.

De pildă, faptul că poţi să recompilezi kernelul pe propria maşină, caz în care vei obţine un Linux aproape unic, construit special pentru maşina ta! 😉

Desigur, „unic” însemnând „croit la comandă” şi, faptul că unicitatea depinde de unicitatea maşinii. Adică, dacă ai o configuraţie diferită de cea din magazine.

Reiau mai jos lista sistemelor de operare pe care le-am prezentat în articolul precedent şi voi adăuga câteva cuvinte constând în concluziile mele, după testări.

 1. Slackware Linux 13.37. Am făcut doar o tentativă de instalare şi asta deoarece din start, mi s-au cerut informaţii detaliate despre hardware, cu parametrii ale căror valori sunt utilizate doar de către fabricanţi şi programatorii profesionişti, parametrii care pot fi obţinuţi foarte greu sau uneori, de loc. Pe vremuri, era mai prietenos decât acum installerul. Instalarea se face dintr-o interfaţă semi-text (Viewport), gen Norton Commander/Midnight Commander. Bootloaderul este LILO şi a ratat instalarea pe partiţia unde voiam să-l instalez!
 2. Zorin OS Core 6. „Much Ado for Nothing”, cum zice Marele Will! O clonă de proastă calitate, după Ubuntu 12.04, în care s-a umblat mult şi prost. Ca exemplu, am vrut să fac o chestie simplă: să adaug un layout de tastatură, pentru România. Rezultatul a fost un sistem de operare cu tastatură US şi RO şi interfaţă în limba Chineză! Tastatura RO, funcţiona la fel ca cea US, deci mi-a adăugat doar o etichetă pe un ecran, fără să facă altă modificare, decât „minora” modificare a limbii de la Engleză, la Chineză. Funny?!? Dar când ai ochii în pioneze după ore în şir de muncă la monitor?… Noroc cu cei 17 ani de calculatoare, că m-am luat după iconuri. Era singura limbă mai accesibilă! Bootloader, GRUB.
 3. Ubuntu 12.04 LTS. Foarte bun, foarte stabil, dar prea kindergarten. Adică, pentru cei la grădiniţă, grupa mică de informatică. Totul preinstalat, super-funcţional, dar foarte greu de modificat. La orice instalare suplimentară de software, rişti să dai totul peste cap şi să fie necesară o reinstalare sau, ore în şir de hacking în consolă! Altfel, ideal pentru începători şi amatori de calculatoare. Total contraindicat celor cu nivel mediu şi peste. E prea rigid şi în plus, ai un singur user cu drepturi administrative mai largi, dar altul decât root! La root, e greu de ajuns şi se poate doar din consolă, cu login nou. Bootloaderul grafic (GRUB 2.X), interzice loginul ca root.
 4. Ubuntu Studio 12.04 LTS. La fel ca mai sus, cu diferenţa că aplicaţiile instalate sunt axate pe editare multimedia, având acolo editoare audio şi video şi prelucrare de imagine. Drăguţ realizat, destul de stabil, dar cu mult prea puţine aplicaţii. Din nou, tentativele de completare cu alte aplicaţii, duc la destabilizarea sistemului şi, eventual la crash.
 5. Mandriva 2011. O distribuţie matură, dar cu o hibă care m-a deranjat: refuză să lucreze concurent cu altă instalare. Poate fi instalat „alături” cu alt Linux doar manual. Rezultatul e un sistem care face mofturi şi în final, crapă. Urât din partea lor! Şi spun asta, fiind unul din fanii lor, de mai bine de 10 ani! În fine, fiecare cu politica lui! Presupun că au primit multe reclamaţii şi au făcut o distribuţie „universal valabilă”, extrem de stabilă, cu o condiţie: să respecţi cu sfinţenie manualul de instalare şi să laşi totul aşa cum a fost gândit de cei de la Mandriva! Cum eu am o afinitate specială pentru armată şi regulamente militare sau milităroase, ne-am cam luat „la revedere”!
 6. OpenSuSE 12.1. Treabă nemţească! Dacă ar fi să aleg, da. Îl ştiu de când era al companiei SuSE, deci dinainte de preluarea de către Novell Inc. Cel mai mare inconvenient, este tocmai că e treabă nemţească! Ori te ţii de reguli, ori instalezi din nou! Cum eu mai aveam nevoie de vreo câteva zeci de pachete afară de ce era deja acolo… Oricum, aplicaţii excelente, configurare mult mai uşoară decât la Ubuntu, interfaţă elegantă şi cu opţiuni destul de intuitive. Aceeaşi meteahnă cu multi-boot însă! A refuzat să îmi recunoască celelalte instalări.
 7. Linux Mint 13 XFCE. Aici, o să spun că e alegerea mea. Este tot o derivată de Ubuntu, dar se pare că este gândită pentru toaaaaate gusturile! Am avut o singură dificultate de întâmpinat… După ce l-am „dopat” cu aplicaţii noi, a refuzat să mai „vorbească”. Din fericire, aveam interfaţa Behringer UCA 222 ataşată sistemului şi când am comutat pe driverele USB, am avut din nou sunet! Am reuşit inclusiv să fac un mic demo video, cu sunet cu tot, folosind microfonul Behringer SM 8500, componente despre care am vorbit în cărţile „Studioul de acasă”, atât volumul I cât şi II. Mai multe despre Linux Mint, în articolul dedicat.

Chestiunea codec-urilor

Am decis să spun despre asta separat, deoarece se pare că, exceptând Linux Mint, politica generală e „fără codec-uri”. Desigur, toate oferă posibilitatea instalării lor manuale, pentru că… trebuie să îţi asumi integral răspunderea instalării lor, fiind nesuportate de distribuţiile oficiale.

Pluginul Flash funcţionează cam la toate, deci pe YouTube şi celelalte pot fi văzute filmuleţele.

Codecuri audio-video. De bază, este ffdmpeg. Formatele nesuportate în ffdmpeg standard, sunt compensate prin versiuni speciale, astfel că, cu KDENlive, PiTiVi şi OpenShot, am putut exporta practic în toate formatele importante: mp4, mpeg, mpg, avi, flv, swf.

Browsere internet. Ai de unde alege! Cel preferat de cam toate, este FireFox, dar eu am instalat şi Chrome şi funcţionează corect (la mine). Mai sunt şi altele, care îndeplinesc funcţie dublă, FileManager şi Browser internet, dar mie mi se pare suficient FireFox şi eventual, Chrome. Am putut instala fără probleme pluginul PageRank Checker.

Ca o concluzie finală, pentru utilizatorul obişnuit, orice distribuţie vine cu ceea ce este necesar pentru „uz casnic”: office, mail, filme, muzică, internet, IRC, IM. Prin urmare, pentru cine vrea o maşină echipată cu „fată-n casă”, poate instala orice distribuţie, cu condiţia să o lase aşa cum e ea concepută de echipele respective. Adăugările de software pot destabiliza sistemul până la a îl face inutilizabil. Update-ul sistemului de operare, este aproape complet automatizat, necesitând doar login ca superuser (sudo) şi uneori, confirmări de instalări/dezinstalări de pachete dependente (dependencies).

Reboot-area, este necesară doar la actualizarera kernelului, ceea ce este de fapt şi firesc, fiind practic sistemul de operare de bază. În rest, actualizările decurg excelent, tot ceea ce se instalează apare în meniul-sistem şi FUNCŢIONEAZĂ!

Mă opresc aici, urmând să vorbesc mai departe despre Linux Mint şi ceva mai încolo, despre aplicaţiile alese de mine, echivalente ale unor programe de pe Windows.

[Va urma…]


Vizualizări articol: (2016)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

10 thoughts on “Ce Linux să alegi?


 1. Am tot citit pe aici despre aventura ta cu Linux, dar nu am gasit un raspuns la o problema de-a mea pe care o am cu acest fenomen Linux. Ultima data nu am avut driver 3d pentru placa video, si asta sa resfrans la o grafica superficiala si fara efectele pe care dealtfel windows nici in fanteziile cele mai mari nu le va putea face vreo data. Adica ce stia sa faca un Linux acum 10 ani,Windows XP cerea cu gura pana la urechi Service Pack 2…

  Componentele calculatorului au fost instalate cu succes? Ai Descktop sau Laptop?


  • Salut, Bogdan, bine te-am regăsit! :) Toate urările de bine lui Jorjette! 😉

   Dacă citeai cu atenţie ştiai! E un laptop Dell Inspiron N 5030 cu T4500@2,3 GHz şi 4 GB DDR3.
   Privitor la drivere, e poveste de când ştiu eu windozele… Adică, din 1995…
   Prin 1999 parcă, ştiu că jucam Tux Racer sub Red Hat 5 sau 6, (am uitat) şi mergea de rupea, cu o grafică uluitoare! Fără drivere proprietare, cu un driver generic, pe un ATI cu 2 MB VRAM şi pe PCI. Pe o NVidia (înainte de preluare) cu 8 MB VRAM şi pe AGP, se bloca după maxim 3 minute de joc…
   În vremea aceea, ATI era placa cea mai bine suportată. Acum, e greu de spus. Oricum, sub Warzone 2100, am grafică excelentă şi jocul merge lin, chiar şi cu multe unităţi aflate în mişcare continuă. Sub win, aş fi avut nevoie de al doilea calculator sau un quad-core…
   Privitor la driverul tău.
   Caută pe forumuri soluţia punctuală. Există în repository, la “night build”, tot felul de chestii noi. Mai e posibil şi să ai un kernel vechi, motiv care duce la astfel de situaţii. Kernelul meu este unul destul de vechi, dar am preferat stabilitatea generală, facilităţilor experimental-exotice.
   La mine e vorba de o listă prea lungă de “mofturi” ca să îmi pot permite să risc experimente cu kernele foarte noi.
   Hardware. privitor la recunoaştere, totul e OK. Îmi vede destul de bine chipsetul video de la Intel şi alocarea dinamică a memoriei video merge foarte bine, am mers chiar cu 6 MB video (!!!). Sigur, dacă dau drumul la Inkscape, probabil că începe calvarul, din câte am văzut, pentru că e aplicaţie Java şi JRE consumă exagerat de mult în tot ce înseamnă grafică. Probabil că o placă cu 1 GB ar fi o soluţie bună. Am în plan să-mi fac un desktop cu 16 GB DDR 3 dual-channel şi Core i3 (quad-core), pentru “de toate”, dar mai ales pentru video/audio/grafică/Apache+MySQL. Cam toate specificaţiile pe care le-am găsit, spun că un server “in house”, are nevoie de minimum 2,6 GHz dual-core şi măcar 8 GB RAM, pe HDD la 7200. Aşa că, o să ajungă, aşa cum l-am conceput.
   Cam asta ar fi…
   Te aştept cu detalii despre video şi distro-ul folosit. Eu sunt pe Mint 13 XFCE, pentru că e mai puţin mofturos la instalări “exotice”. Pentru că, potrivit obiceiurilor mele şi pe ăsta l-am împănat ca şi pe Windows… Pe moment, sunt mulţumit de cum rulează.
   Am reuşit şi cu backup/restore. Spaţiu am, vreo 2,75 TB. Ocupaţi, vreo 250 GB, poate 300. Sunt cam în ceaţă aici, că am schimbat metoda de backup, lucrez cu backup diferenţial la date şi low-level (bit cu bit) la OS.


   • Multumesc pentru răspuns, cam tehnic pentru limbajul meu, dar în mare am priceput. Momentan nu stau pe Linux, am tot instalat și anul trecut, vroiam sa ii arat lu Jorjette ce smecherii stie Ubuntu, dar nu am gasit driver pt placa video. Baietii au facut un driver dar fara suport 3d pt ca spuneau pe forumuri ca NVidia nu ofera suport pt Linux si au trebuit sa il faca singuri si nu au facut si suport 3d. Acum a trecut un an, poate merge.

    Am avut o alta configuratie desktop cu placa ati si mergea acolo. Acumo sa vad eu, ca nu imi ia mult sa testez fara sa il instalez.

    Mai am o problema, cdul cu ubuntu ce il am e vechi si nu il mai citeste. La noi aici in sat nu avem internet prin cablu, e mai la munte, satul mic, si nu vin cei de la romtelecom ori rds cu cablu aici. Suntem vreo 15 case de toti. Noi folosim modem stick usb de la Vodafone, si daca stii, aici e cu banda redusa. 6G pe luna stii cum se duc? Is suficienti numai sa intretinem munca pe siteuri si sa mai verificam emailurile :)

    Daca iti ofer o adresa, poti sa imi faci un cadou un cd cu un Linux recomandat de tine? Adica daca ai posibilitatea sa il descarci mai repede (ceea ce sigur ai) si sa il pui la posta romana.


    • Da, pot să îţi trimit, dar costă vreo 15 – 20 euro trimiterea. Cred că ar fi mai simplu să te adresezi unor prieteni din ţară şi te-ar costa doar DVD-ul.
     Cât priveşte făcutul de cadouri… am făcut destule cadouri! 15 cărţi publicate şi făcute cadou, cred că ajunge! Apoi cursurile, care înseamnă peste 8000 de ore de muncă! Tot cadou! Cred că e rândul meu să primesc acum cadouri! 😉


     • Am rezolvat oarecum dilema. Daca stiam ca nu esti in tara nici nu mai intrebam de cd. Am descarcat cu 128kilo/s 3 zile ubuntu 12.04

      Cum ma asteptam placa mea video un ati radeon 9600 este prea veche si driverele nu mai sunt suportate de ubuntu 12.04 de pe la versiunea 8 adica nu am accelerator 3d

      Merge in 2d dar nu pot beneficia de fantezia cubului si restul efectelor ce te fac sa te intrebi daca configuratia ta slaba poate face un OS ca un joc.

      Raman pe Linux pana imi moare desktopul ca aici ma simt in siguranta din multe puncte de vedere. Modemul usb broadband sa instalat singur desi cei de la Vodafone mi-au spus ca nu ofera consultanta pentru utilizatorii de Linux pt ca sunt prea putini (asta pana sama prind singur cum se configureaza modemul)

      Pur si simplu alta viata. Oricum eu folosesc media, internet si f putina grafica foto. Adica solutia mea sta in Linux nu in windows ca sa nu ma chinui cu instalari si restarturi aiurea.

      Mersi ca mi-ai starnit o veche pofta, daca nu citeam la tine nu imi instalam iar Linux.


     • Felicitări, Bogdan!
      Vezi că o să ai nevoie de Lucky Backup, o sculă de backup foarte bună, ca să scapi de dureri de cap.
      Poţi încerca şi CloneZilla pentru backup la nivel de bit al sistemului de operare (partiţia /*).
      Poate o să scriu un articol scurt pe tema asta.
      Cu suportul pentru ATI Radeon, mă mir că spui asta! Eu am ATI Radeon XPress 1100 pe ASUS şi mi-a mers foarte bine, deşi e cu shared RAM.
      Poţi să cauţi soluţii pe forumuri, pe Ubuntu RO de pildă. Sunt destui care [încă mai] au plăci pe AGP 2.0 sau chiar integrate în MB.
      O altă soluţie testată de asemenea de mine pe ASUS este Mandriva 2010 şi mai nou, 2011.
      ASUS = ASUS X51RL, BIOS aprilie 2007, Celeron 1,86 GHz, 1,5 GB DDR II, Video ATI Radeon XPress 1100, shared, RAM disponibil 1280 MB.
      Ca fapt divers, sub Windows am mereu necazuri cu placa video, mai ales la aplicaţii care folosesc video. Grafică de pildă. M-am trezit de multe ori cu laptopul blocat, exact de la video. Sau consumuri colosale de resurse. CPU-ul, merge mai mereu la 100%, pentru orice fleac.
      O altă soluţie de Linux foarte economic, este DSL – Damn Small Linux. Mai sunt şi altele “mici” şi cu suport pentru maşini vechi.
      Partea proastă e că trebuie net la greu pentru update…
      Deşi, dacă mai cuget niţel, îl laşi să facă update programat, funcţie de ce poţi (cota de download) în luna respectivă.
      Şi alegi doar ce e critic pentru OS (pachetele marcate cu 1).
      În timp, îl poţi împăna cum vrei tu, cu ce vrei tu.
      Deja versiunea mea are vreo 6 GB (instalaţi, că arhivat, am vreo 1400 MB) de programe în plus.
      OK! Happy computing cu Linux!
      toate cele bune şi lui Jorjette! :)


 2. Cand eram in facultate am lucrat cu o varianta de Linux numita Knoppix. Avea o interfata draguta si noi le foloseam cu LIVE CD, adica nu era preinstalat pe sistem. Nu stiu insa cat de performan este pentru ca nu am facut mare lucru, doar ne-am acomodat cu cateva comenzi de baza Linux.


  • Bun găsit şi bine ai venit, Florin!
   Despre Knoppix, doar de bine! E o distribuţie mai specială…
   Klaus Knopper, autorul ei, a vrut să facă două chestii: o distribuţie mai aparte, destinată specialiştilor şi care se foloseşte pentru a construi un cloud, deci e un OS-server. Cealaltă, e destinată gamerilor, deci o gaming-machine. Ele pot fi găsite şi acum, în această formulă (live CD pentru gaming) doar că între timp, a construit şi o versiune ultra-profesională, pe bani, pentru cloud computing.
   În fine, am fost pe situl tău, mi se pare interesant şi din cât am putut vedea, e muncit. Mă bucur şi îţi urez succes! 😉


   • Multumesc.

    A fost cumparat initial pentru cateva experimente SEO si uite ca pana la urma i-am dat viata.

    Succes si tie.

Comments are closed.