Magistrala USB şi USB-MIDI

 Toată lumea îşi închipuie că ştie ce înseamnă USB. Şi eu, după 17 ani de calculatoare, tot aşa mi-am închipuit!

Ca mai totdeauna, teoria ca teoria… Practica ne omoară!

Principial, USB înseamnă Universal Serial Bus. Adecătelea, mai pe româneşte, Magistrală Serială Universală. Şi mai pe româneşte, este un protocol oarecum asemănător cu MIDI, dar destinat conectării seriale în serie adică — a mai multor periferice de calculator şi chiar a două sau mai multe calculatoare între ele.

Practic, este vorba despre o magistrală de transmitere a datelor, care permite viteze mari de transfer, între diferite tipuri de echipamente care suportă conectarea pe această interfaţă.

Chiar dacă s-a ajuns deja la USB 3.0, care asigură o viteză de transport date de 5 GB/sec, trebuie să ne amintim că la baza acestui protocol de comunicare, stau bătrânul SCSI şi ceva mai noul FireWire. Iar cine a lucrat cu SCSI, ştie ce coşmar era asignarea şi deasignarea unui LUN.

Ei bine, de când cu muzica pe calculator şi cu instrumentele şi echipamentele MIDI, am fost pus în situaţia de a îmi aminti un vechi proverb românesc sau o zicere veche şi tare înţeleaptă!

Te scumpeşti la tărâţe şi te ieftineşti la mălai!

Despre ce este vorba?

Majoritatea perifericelor de calculator acum, se leagă la calculator prin intermediul interfeţei seriale USB. Din păcate însă, oricât de generos ar fi un fabricant de laptop/desktop, pe o carcasă pot fi puse doar câteva porturi USB. Şi asta, fie şi pentru faptul că, existând multe periferice care se adaugă calculatorului prin intermediul USB, o bună parte dintre ele, se alimentează cu energie, direct din portul USB!

Puţini înţeleg ce înseamnă asta din perspectiva CALITATE + PERFORMANŢĂ.

Şi ca să înţelegi ce vreau să spun, deşi am lucrat cu SCSI începând din 1998 şi mai târziu cu FireWire, se pare că mai am şi eu multe de învăţat.

Hub USB ieftin = calitate slabă

Povestea „prea puţine” porturi USB, ne ajunge mai devreme ori mai târziu pe fiecare. M-a ajuns şi pe mine, când a trebuit să pun la laptop tastatură USB, mouse USB, HDD extern, al doilea HDD extern, apoi cooler pentru laptop, pentru că aici e foarte cald şi se încingrea ca un cuptor, sfârşind uneori prin a se opri singur, apoi al 6-lea port când am avut modem USB…

Aşa am ajuns să am nevoie de un hub USB. Adică, o jucărie care „înmulţeşte” numărul porturilor USB ale unui calculator. Bineînţeles, m-am orientat la unul ieftin, „după buget, coane Fănică!”. Şi cum leafa era… cu rimă, am şi cumpărat un hub ieftin.

Dacă la tastatură şi mouse contează mai puţin ce fel de hub este, la alte periferice, acest lucru devine critic.

O vreme, m-am descurcat cu cele 7 porturi disponibile. Dar s-a stricat DVD-ul şi a trebuit să iau unul extern… Apoi, a venit controllerul Behringer UMX 610 ŞI interfaţa audio Behringer UCA222 ŞI Korg PA 500. Aşa că, între timp, am cumpărat un Belkin cu alimentare externă.

Până aici, toate bune!

M-am jucat cu claviatura Behringer pe ASUS, am testat mai multe DAW…

M-am apucat însă de cartea „Studioul de acasă”.

Prea multă joacă strică şi, dacă porneşti pe panta jucăriilor „cool”, ajungi în „cursa şoarecelui”, de care vorbeşte Kyiosaki. Aşa încât, mi-am dat seama că trebuie să fac ceva cu aceste echipamente şi anume, ceva care să poată să fie prezentat oricui şi să şi funcţioneze la oricine!

Muzica, e o chestie încă foarte costisitoare! Chiar astăzi (21 aprilie 2012) am cunoscut un profesor de pian şi ne-a spus cât costă şcoala de pian: 300 euro lunar. A omis să ne zică şi câte luni de şcoală sunt necesare pe fiecare treaptă: novice, începător, mediu, avansat, pro

Cum eu ştiu cam cât de repede şi cât de bine au învăţat calculatoare cei care au venit la mine, pot avansa o sumă: 3.600 euro, pentru mediu. Asta, la un student/elev bunicel. Şi datele, coincid cu preţurile de la conservatorul la ale cărui ferestre privim de trei ani, zilnic: 2.600 euro pentru 1 an de studii!

Ei bine, deşi am oarece idee privitor la lucrul cu calculatoarele, se pare că „m-a lovit” o amnezie subită când a venit vremea să „înnod” şi Lexicon Lambda şi 2 microfoane şi Korg PA 500 şi Behringer UCA222 şi să şi fac ceva.

Pe DELL Inspiron, treaba a mers bine şi am înregistrat albumul „Beginnings”. Pe partea de DualCore, era clar, altele erau de lămurit!

Aşa că, am revenit la ASUS-ul meu cel bâtrân. Pentru că e o configuraţie apropiată de ceea ce au majoritatea românilor în casă, fie că e laptop fie că e desktop. Ceva în zona 1800 MHz şi 1500 MB RAM.

Cartea „Studioul de acasă”, am gândit-o pentru două mari categorii de oameni: copii şi cei consideraţi „vârsta a treia”. Cum astăzi concedierea după vârsta de 35 de ani înseamnă ca efect imediat ceva mai rău decât pensionarea, e lesne de înţeles DE CE voiam şi vreau rezultate bune, cu bugete „de criză”!

Una e să ai în casă un calculator şi să te apuci să înveţi ce poţi face cu el, alta e să cheltui cu toptanul, când eşti pe „buget de criză”.

Şi aici, m-am izbit de hub-ul USB ieftin!

Am început să lucrez cu SCSI, dintr-un motiv precis: luasem prin 1998 un CD-RW Phillips pe care am dat o poală de bani… S-a stricat de vreo 5 sau 6 ori, l-am trimis la… firmă mare, din Bucureşti! Beizadea, eheeee! şi în final, am renunţat, pentru că… venea cam la fel cum îl trimiteam. Aşa m-am decis să îmi iau interfaţă şi CD writer SCSI. Cred că şi în ziua de azi mai funcţionează, pe la nepoata un prieten al meu…

Revenind însă la interfaţa Behringer, Lexicon şi hub-ul USB, povestea de care m-am izbit se numeşte înregistrare audio.

Ceea ce a fost de natură să mă „bage în ceaţă”, a fost faptul că, aceleaşi echipamente pe DELL lucrau foarte bine. Mutate însă pe ASUS, erau o catastrofă!

Cel puţin, „la prima vedere”!

Două săptămâni mi-am amărât zilele cu tot felul de setări, drivere, instalări, dezinstalări, teste cu softuri diferite. Ce mai, mi-am pus „tot arsenalul la bătaie”! Şi acum îmi vine în minte o replică dintr-un film… „Ooooh, Mr. Andreson! You have been using all your muscles, except for the one that matters!”. În cazul meu, „muşchiul care contează” se numeşte experienţă.

Paradoxul cel mai umilitor este că, exact în articolul anterior vorbeam de clasa de execuţie a echipamentelor.

Trebuia se vede să iau o lecţie, aşa că, am mai reflectat şi am ajuns la aceste

CONCLUZII

  1. Consistenţa lanţului audio. Un hub USB, mai ales când trebuie folosit pentru a transmite şi recepţiona date MIDI pe 16 canale simultan şi de asemenea date audio pe un număr de canale dependent de interfaţa audio la Behringer 2 in + 2 out, la Lexicon Lambda 4 in + 4 out + MIDI IN/OUT trebuie să facă parte tot din clasa de echipamente din care fac parte şi celelalte elemente din lanţul audio/MIDI! Există o lege care se defineşte astfel „Tăria lanţului, este dată de veriga cea mai slabă” şi se aplică impecabil AICI!
  2. Hub-urile USB şi clasa de execuţie. Un hub USB ieftin, este de obicei fără alimentare externă şi executat într-o clasă de execuţie inferioară. Hub-urile de tip „gadget”, transparente şi cu felurite briz-brizele pe ele, sunt neecranate! Drept consecinţă, sunt expuse fluxurilor electromagnetice provenite din mediu, între care cele mai periculoase sunt cele provenite de la telefoanele GSM, deoarece lucrează într-o gamă de frecvenţă cu energii înalte, care distorsionează grav transmisiile semnalelor electrice prin hubul USB, când acesta este neecranat. Cum fluxul de date în cazul interfeţelor audio este extrem de complex 16 canale MIDI şi un număr de minimum două canale audio în regim FULL DUPLEX, adică intrări şi ieşiri SIMULTANE ORICE variaţie a câmpurilor electromagnetice care înconjoară hub-ul USB, vor deteriora calitatea transmisiei şi ca o consecinţă, ceea ce vom înregistra pe calculator, vor fi „hiss”, „pops” & „clicks”, mai ales pe partea de audio. Dată fiind natura datelor MIDI, acestea vor fi transmise corect, dar corecţia erorilor CONSUMĂ RESURSE şi calculatorul va fi suprasolicitat în mod INUTIL, din cauza unei banale componente: HUB USB PASIV! Adică, un hub USB ieftin, neecranat şi alimentat din sursa de alimentare a calculatorului.
  3. Scump la tărâţe? Hub-ul USB cu pricina, l-am cumpărat într-o vreme când situaţia noastră financiară era mai puţin… roză. După ce am cumpărat hub-ul Belkin, pe cel vechi, l-am mutat lângă laptop, să pot introduce „la urgenţă” orice am nevoie. Stick-ul USB când am nevoie să tipăresc o carte şi deci să merg la print-shop, aparatul foto Kodak, un HDD extern mai mic (120 GB), etc. Aici am greşit… Am pus ambele interfeţe pe acest hub! Fără să mă gândesc la aspectele şi implicaţiile tehnice, în ideea că fac testele şi pe urmă „mai vedem”!
  4. Conectarea echipamentelor MIDI – Audio. Din această păţanie, a rezultat următoarea concluzie! Orice dispozitiv USB din clasa MIDI – Audio, trebuie conectat la un HUB USB DEDICAT, PE UN PORT DEDICAT şi lăsat acolo! Hub-ul TREBUIE să fie ecranat electromagnetic şi să fie alimentat extern. Hub-urile fără alimentare, zise „pentru laptop” şi alte dispozitive portabile, sunt nişte simple multiplicatoare de intrări USB, de calitate foarte slabă şi care în timp, vor afecta funcţionarea calculatorului în rău, suprasolicitând inutil şi memoria RAM şi CPU-ul. Pe vremea când lucram cu SCSI, era simplu! Era imposibil să legi altceva, din două motive: Alţi conectori şi costurile unui echipament SCSI! Astăzi, pe USB pui orice îţi trece prin minte! Lămpi, ventilatoare, răţuşte care fac în tot felul, mori de vânt miniaturale, hopa-Mitică, imprimante, tastaturi mari sau mici dar în egală măsură ŞI claviaturi MIDI, microfoane profesionale Samson C01U şi C03U de pildă interfeţe audio, echipamente MIDI cum sunt de pildă mixerele semi-profesionale şi profesionale, MIDI workstations, etc.

CE AM TESTAT ŞI FUNCŢIONEAZĂ

 

  1. ASUS X51RL + Hub USB Belkin cu alimentare externă, pus direct pe laptop + interfaţă audio Behringer UCA222 + microfon Behringer Ultravoice XM8500 + Takmic TK-919 (Made in Vaporezia!) + driver ASIO Behrniger + Audacity + FreeSoundRecorder + Podium Free + MuLab + LMMS + EnergyXT 2.5 Compact + Windows XP Home Edition + SP2;
  2. ASUS X51RL + Hub USB Belkin cu alimentare externă, pus direct pe laptop + interfaţă audio Lexicon Lambda + microfon Behringer Ultravoice XM8500 + Takmic TK-919 (Made in Vaporezia!) + driver ASIO Lexicon Pro + Audacity + FreeSoundRecorder + Podium Free + MuLab + LMMS + EnergyXT 2.5 Compact + Windows XP Home Edition + SP2;
  3. DELL Inspiron N5030 (Intel Core 2 Duo T4500 2,3 GHz, 4 GB RAM DDR III) + Hub USB Belkin cu alimentare externă, pus direct pe laptop + interfaţă audio Behringer UCA222 + microfon Behringer Ultravoice XM8500 + Takmic TK-919 (Made in Vaporezia!) + driver ASIO Behrniger + Audacity + MuLab + LMMS + Windows 7 Home Premium Edition + SP1;

 

Precizez că pe DELL am înregistrat prin Behringer UCA222 folosind ambele microfoane. Semnalul este foarte slab şi necesită postprocesare cu un gain de minimum 10 dB.

La testele de postprocesare voce, am folosit un gain de 36 dB şi sunetul a fost foarte curat, pe ambele sisteme.

Diferenţa dintre XM8500 şi TK-919, constă în curba de răspuns. În vreme ce Behringer mi-a dat un sunet cald la voce medii bune, echilibrate cu joasele şi înaltele cu Takmic, am obţinut o voce metalizată accent pe înalte, medii mai puţine şi joase mai slabe.

Într-un articol viitor, voi posta o înregistrare comparativă a celor două microfoane, fără prelucrare cu filtre de corecţie HI/LO, EQ sau aşa ceva.

Închei urându-vă tuturor iubitorilor muzicii, HAPPY RECORDING!


Vizualizări articol: (579)

Comments are closed.