Măsuri anti-criză pe PC — Ainvo Backup

Foarte multă lume se plânge de viruşi, malware, trojans, etc.

Foarte puţină lume dă soluţii PROFILACTICE!

Mai altfel exprimat: ce să faci ca să eviţi dezastrul, ÎNAINTE DE A SE PRODUCE!

Deşi am mai scris despre asta în cartea „Protecţia PC” apărută în 2007, reiau acum pentru că deja cartea e cam rămasă în urmă.

Astăzi, îţi voi spune câteva vorbe despre un program GRATUIT, dar care face minuni când vine vorba despre munca ta de pe PC.

Pentru un blogger, e o chestie chiar dezastruoasă să îşi vadă munca de un an, făcută zob de un „virusache”. Există mai multe reguli de prevenire a atacurilor de gen. Totuşi, cea mai bună şi inteligentă soluţie, este numită BACKUP-RESTORE.

 

Ce înseamnă BACKUP-RESTORE?

 

Practic, este o copie de siguranţă a unui director, sau a unei partiţii de disc. Dacă merg la rigoare, o partiţie logică este tot un director, care însă are un tratament special. El este situat în „root directory” directorul rădăcină, care este în fapt tot hard-discul tău.

Discurile logice, sunt de fapt diviziuni logice ale discului fizic, cărora sistemul de operare le asociază o etichetă, numită „logical disc” şi care în lumea Windows, o găsim sub numele „C:” sau „D:” sau o altă literă de alfabet, urmată de caracterul enumerare „:” sau colon, în Engleză.

Atunci când lucrăm în linie de comandă, vom putea vedea pe ecran ceva de genul „C:\_”. Ultimul caracter, “_”, clipeşte şi este cursorul interpretorului de comenzi.

Dar, despre asta, poate cu altă ocazie.

Ideea generală este că, de obicei avem un director al nostru, care este „casa” noastră pe calculator. Acolo se găsesc toate „bunătăţile”, înclusiv munca noastră, adică fişierele de tot felul pe care le-am creat sau salvat de aiurea, de pe net.

Ce faci când calculatorul o ia razna şi în loc să facă ce te aştepţi tu, refuză cu încăpăţânare să mai funcţioneze sau chiar mai rău, afişează un ecran negru, cu un mesaj de genul „Hard disk failure. System halted. Please install hard disk and then reboot computer!

Sunt foarte mulţi viruşi care şterg o anume zonă a hard-discului şi ca urmare, apare acest mesaj criptic şi destul de vag de altfel.

Am luat aici un caz mai urât, dar vreau să ilustrez faptul că scopul unei copii de siguranţă sau BACKUP, este tocmai acela de a îţi oferi posibilitatea să recupezi datele pierdute în împrejurări similare căderii tensiunii, atacului unui virus agresiv, suprasolicitării calculatorului şi multe alte milioane de posibilităţi…

Aşadar, presupun acum că ai un BACKUP.

Operaţiunea de reconstituire sau restaurare a datelor salvate, se numeşte RESTORE.

 

 

Cum se face?

 

Sigur, e o teorie întreagă pe care şi eu pot scrie o carte. Specialştii pot scrie cărţi de mii de pagini.

Scopul meu acum însă, este să îţi prezint o unealtă indispensabilă oricărui utilizator INTELIGENT.

Iar eu sunt cfonvins că eşti un utilizator INTELIGENT, aşa că trec la prezentare.

Unealta despre care vorbesc se numeşte AINVO COPY.

Dacă ai avut curiozitatea să faci clic pe link, ai o primă impresie cu privire la acest program.

Ce vreau eu să spun despre el, este că este un program pe care îl setezi şi apoi merge AUTOMAT.

Consumă ceva resurse, dar din nefericire, în toţi cei 17 ani de calculatoare, mi-a fost imposibil să găsesc un program care să facă aşa ceva şi să consume cât Notepad de exemplu.

Copierea fişierelor dintr-un loc în altul, e o sarcină care solicită extrem de mult calculatorul, deoarece se fac scrieri fizice pe hard disc. Iar asta înseamnă multe resurse consumate.

Iată în imaginea de mai jos, cam ce înseamnă una din partiţiile mele de date, căreia îi fac backup săptămânal:

 

 

Iată mai jos şi o imagine a programului în cauză:

 

 

Într-un articol viitor, voi prezenta un video în care explic cum se programează în Ainvo Copy o sarcină de backup, care rulează la un moment prestabilit.

 


Vizualizări articol: (557)

Articole înrudite:
Scuze! M-am străduit, dar... fără rezultat! :( .

3 thoughts on “Măsuri anti-criză pe PC — Ainvo Backup


 1. Eu la moment am Wind 7, am îndrăgit sistemul din momentul cînd a aparut versiunea RC pe 5 mai 2009, ceea ce a aparut in evidenta pentru mine era ca functioneaza rapid ca batranul XP si stabil în functionare ca Vista, stabil – ma refer la cazurile cind unele programe se blocau aparea o fereastra care iti dadea optiunea sa inchizi programul sau sa astepti sa se lanseze din nou, ceea ce la XP nu era posibil cîteodata sa se lanseze trebuia sa inchizi tot si sa o iai de la inceput. Ultima data cind am instalat sistemul a fost cu un an jumate in urma, si chiar nu am avut nici o problema pina in momentul de fata, dar cind aveam XP cel mai mult mia tinut 6 luni fiindca eram incepator in PC, dupa care 1-2 luni imi tineau si instalam altele. În Wind 7 sunt 2 optiuni standard incluse de a face Copii de Rezerva – BACKUP. 1 Copie de rezerva si restaurare. 2. Windows Easy Transfer – aceasta deasemenea este o obtiune foarte utila cind treci de la versiunea veche la cea curat instalata pe PC. Serban am si eu o intrebare, ai spus ca ai folosit/incercat vreo 20 versiuni Linux ceea ce ma mirat foarte tare, în caz ca se intimpla sa nu sa se mai lanseze sistemul de operare windows, se poate de restabilit fisierele de pe partitia C cu unul din sistemele linux care ruleaza direct de pe CD sau stik USB????? Intreb deoarece inca nu am facut nici o copie de rezerva fiindca nu am spatiu de stocare a informatiei si ma bazez pe alternative știu ca sunt, dar inca nu le cunosc.


  • Da, Petre, ai ghicit!
   CloneZilla este un Tiny Linux, care are utilitare pentru lucrul la nivel scăzut cu discurile. Eu l-am instalat pe CD, dar merge de pe Stick. Cum am doar un stick de 4GB, am preferat să îl păstrez pentru diverse sarcini de transfer.
   De altfel, sunt multe distro-uri de Linux, — Ubuntu de pildă — care rulează de pe stick şi cu care, la nevoie, poţi recupera unele directoare cu date.
   Din câte ştiu însă, suportul pentru NTFS 2 sau noul sistem de fişiere al Win 7, e încă problematic. Dacă ai folosit sistemul de fişiere NTFS, atunci e OK.
   Pe Fat32, cred că doar pe la laboratoarele de informatică se mai lucrează şi pe hardurile mari de tot. OS pe FAT32, mai rar să mai găseşti.
   Privitor la copia de rezervă.
   Din câte cunosc eu, un HDD USB de 500 GB e foarte ieftin. Sub 50 euro. Aici în Grecia — şi sunt mult în urmă cu tehnologia, un HDD de 1 TB costă cam 75 euro. Mai scumpe sunt cele de 2 TB sau 2,5 TB. Bănuiesc totuşi că ai destul loc pe 500 GB, deci cred eu că merită să cumperi unul!
   De ce zic HDD?
   Backup direct pe DVD, e greu de făcut şi riscurile de a pierde vremea inutil, sunt destul de mari. De altfel, se pare că majoritatea backupurilor se fac pe HDD-uri. Totuşi, vezi că Win 7 are Backup/Restore şi merge pe DVD. Eu am făcut o clonă a OS chiar în ziua când l-am luat. E mai sănătos! El are e drept o partiţie ascunsă pentru o eventuală restaurare, dar… Prefer aşa. Mi-a cerut 3 DVD-uri pentru tot kitul.

Comments are closed.