Backup şi Restore — Tutorial video Ainvo Copy

În articolul de ieri, vorbeam despre programul de salvare şi restaurare de date, Ainvo Copy.

Înainte să urmăreşti tutorialul video, iată câteva recomandări esenţiale:

 

  1. Orice copie backup se efectuează PE UN ALT DISC decât cel al cărui conţinut vrei să îl salvezi. E o măsură de precauţie sănătoasă! Foloseşte un hard disk extern, USB. Discul din tutorialul video de mai jos, este un disc USB de 1 TerraByte, pe care exact asta fac: păstrez arhivele.
  2. Verifică antivirus calculatorul ÎNAINTE DE BACKUP! Dacă vrei să faci backup la viruşi, OK, e alegerea ta, dar… e mult de povestit aici! Foloseşte unul din următorii antiviruşi GRATUIŢI: AVG Free sau AVAST Home Edition. Îi cunosc pe ambii de peste 4 ani şi sunt sigur că îţi asigură o protecţie corespunzătoare!
  3. Urmăreşte tutorialul cu atenţie şi fă întâi exerciţii cu directori mici, de maximum câteva sute de MB. După ce ai învăţat şă lucrezi, atunci poţi trece la un „Full Backup”, adică la backupul unui întreg disc. Asta durează cam 40 minute pentru fiecare 10 GB de date, deci dacă ai ca mine 40 GB de salvat, atunci o să dureze aproximativ 3 ore!! De aceea e preferabil să programezi aceste operaţii NOAPTEA.
  4. Fă o copie şi pentru discul C:, cel cu sistemul de operare! Mulţi utilizatori fac o greşeală gravă de tot: salvează totul în My Documents. Acest director este afectat primul de către viruşi. Pe lângă asta, o reinstalare a sistemului de operare, ŞTERGE ACEST DIRECTOR! Deci, tot ce se află acolo… pa-pa! Adio, for ever! Datele respective sunt pierdute! Dacă ai o copie de rezervă, atunci poţi să restaurezi din copia respectivă. Deşi procedura e complicată, cel puţin salvezi ce este important pentru tine.
  5. Sursă şi destinaţie. În orice operaţie de copiere, backup, restore (restaurare), avem un fişier/director/disc SURSĂ şi unul DESTINAŢIE. Cu alte cuvinte, de unde (ce anume, din ce loc) copiem şi unde anume (în ce loc) copiem.

 

Vizionare plăcută şi vreau să cred că ţi-am fost de folos! Eu pe lângă Ainvo Copy mai folosesc un set de programe mai sofisticate, având la bază un utilitar de backup la nivel de bit, CloneZilla. Dar despre CloneZilla, cu altă ocazie!

 

 

 

 


Vizualizări articol: (384)